Agenda

04 jul 202129 aug 2021

Beeld & Beleving

Kunst actief beleven, dat is het thema van de grote buitenexpositie Beeld & Beleving, verspreid over alle kernen van Bergeijk. Hierbij kun je zestig monumentale beelden op pleinen, in tuinen en parkjes wandelend of op de fiets bekijken. Deelnemende kunstenaars komen uit Nederland, België, Frankrijk en Bulgarije. Centrale plek is het Mien Ruys Park bij Rijksmonument De Ploeg, waar live wordt gebeeldhouwd. Wees getuige van het hakproces en zie en hoor hoe de beelden zich langzaam uit hun steen ‘bevrijden‘. De hele beeldenroute loopt van Hunnebergen tot Hofmanheide.

Open in nieuwe tab

18 jun 202119 sep 2021

IJsselbiënnale

Een buitententoonstelling met 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland die een nieuw, tijdelijk kunstwerk maakten op bijzondere locaties in de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle. Op verzoek lieten zij zich inspireren door de plek en door het thema Tij, Tijd en Tijdelijkheid. Welke effecten heeft klimaatverandering hier op het landschap en zijn bewoners? Wat kan er gedaan worden om effecten kleiner te maken of te voorkomen? En wat biedt het mogelijk voor kansen? Wat voor effect heeft de factor Tijd op ons landschap en de uitdagingen? De kunstroute van 120 km is opgedeeld in vier etappes en het best te bezoeken met de fiets. Om de route te fietsen kun je de reisgids en de routekaart bestellen in de webshop of kopen bij een van de startpunten of je kan gebruik maken van de QR codes op de informatieborden bij de werken.

Open in nieuwe tab

01 jul 202131 okt 2021

Broken Circle/Spiral Hill

In 2021 is het precies 50 jaar geleden dat het wereldberoemde kunstwerk Broken Circle/Spiral Hill van de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson (1938-1973) in Emmen gerealiseerd werd. Het kunstwerk werd aangelegd in het kader van de buitententoonstelling Sonsbeek Buiten de Perken. Smithson maakte kunstwerken die de impact van de mens op de aarde verkennen. Van juli tot en met oktober is Broken Circle/Spiral Hill een aantal weekenden opengesteld voor het publiek. Ook is er een programma waarin dit bijzondere kunstwerk centraal staat.

Open in nieuwe tab

31 jul 202113 sep 2021

Into Nature 2021

In het Bargereveen bij Emmen vindt deze zomer de derde editie van de beeldende kunstexpositie Into Nature plaats waar je wandelend en fietsend toonaangevende werken van 20 (internationale) kunstenaars kan bekijken.Het thema van deze editie is New Energy en heeft te maken met de locatie waar de kunstwerken te zien zijn. Het Bargerveen is een van de laatste hoogveengebieden van Noordwest-Europa. Energie is hier letterlijk zichtbaar; historische energie, verdwenen energie, onzichtbare energie, controversiële energie, nieuwe energie – de geschiedenis en het landschap van het Bargerveen zijn er diep van doortrokken.

Open in nieuwe tab

09 jul 202124 okt 2021

Must See

Must See laat de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Vijftien kunstenaars ontwierpen speciaal voor Must See een kunstwerk: van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij. Veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Deelnemende kunstenaars en ontwerpers: Kars + Boom, Lex Pott, Leslie Nagel, Sander Wassink, Boris Maas, Jólan van der Wiel, Bastiaan de Nennie, Elmo Vermijs, Maze de Boer, Das Leben am Haverkamp, Bart Schalekamp, Folkert Koelewijn en Teuntje Fleur, Suzan Hijink, Dana Dijkgraaf en Lisa Konno.

Open in nieuwe tab

13 jun 202129 aug 2021

Droomfactor XL

Het werk van deze kunstenaars mag sterk uiteenlopen, ze delen ook een bepaalde intuïtieve werkwijze. Dit is de droomfactor. Een factor die door de figuratie en de opgeroepen sfeer altijd meespeelt in hun werk. Deelnemende kunstenaars: Aad Berlijn, Anita Mandemaker, Anne Marie Spijker, Beth Namenwirth, Christien Loen, Co van Gasteren, Frank Bloem met Our Polite Society, Frank Halmans, Frans van Tartwijk, Guda Koster, Irene Grijzenhout, Marinus Fuit, Paul de Reus, Paul Klemann, Peter Bes, Regula Maria Müller, Roland Spitzer en Walter Simon.

Open in nieuwe tab

01 jun 202131 dec 2021

ELEMENTS

ELEMENTS is een reeks kunst- en designtentoonstellingen die plaatsvindt in 2021. Het project schetst een nieuwe materiële kaart van de Euregio, met behulp van de samenwerkende kunst- en culturele instellingen in Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en Luik. ELEMENTS neemt de materiële component van de Euregio als uitgangspunt om de artistieke prestaties van de regio, heden en verleden, in een conceptueel kader te plaatsen. De partners van ELEMENTS hebben een roadtrip met stempelkaart samengesteld die de bezoeker in staat stelt en uitdaagt om alle negen locaties te bezoeken. Zo verwordt de bezoeker – naast de deelnemende musea en instituten – zelf ook tot een element van ELEMENTS.

Open in nieuwe tab

01 jul 202126 sep 2021

De Kracht van Water

De Kracht van Water is het resultaat van een samenwerking met tachtig tweedejaars studenten van de St.Joost Academie, afdeling Illustrated and Animated Storytelling. Ze maakten in totaal veertig animaties die in het museum te zien zijn. Met de animaties wordt het bewustzijn over de gevaren van water vergroot. Er wordt een link gelegd met de Watersnoodramp van 1953 en de huidige situatie, waarmee ze problemen en/of oplossingen schetsen.

Open in nieuwe tab

03 jul 202126 sep 2021

Waterdicht

Tot en met 26 september exposeren negen kunstenaars op Fort Maarsseveen met Waterdicht. Deze expositie is onderdeel van het landelijke jaarthema Ode aan het Landschap en laat ons nadenken over de landschappen om ons heen, de landschappen in het hier en nu, maar ook de geschiedenis van de grond waar we ons op dit moment bevinden. Welke keuzes maken we bij het inrichten van een landschap, hoe kijken we naar de natuur en wat doen we om zelf het landschap onder controle te houden?…

Open in nieuwe tab

05 jun 202101 sep 2021

CODA Paper Art 2021

CODA Paper Art toont om het jaar papierkunst in de volle breedte, variërend van kleine kunstwerken en objecten tot levensgrote installaties. Waar sommige objecten en kunstwerken een maatschappelijk thema belichten of raken aan het persoonlijk leven van de kunstenaar, vertellen andere werken een (materiaal)technisch verhaal.

Open in nieuwe tab

10 jul 202108 aug 2021

A Funeral for Street Culture

Het afgelopen jaar waren de wereldwijde pandemie en de opnieuw opgelaaide Black Lives Matter-protesten van enorme invloed op onze dagelijkse realiteit. A Funeral for Street Culture probeert het gevoel van verlies en de andere gevolgen van deze gebeurtenissen binnen de kunst en cultuur te onderzoeken en zichtbaar te maken. Het groepsproject, gecureerd en geïnitieerd door Metro54 en curator Rita Ouédraogo, kijkt naar de manier waarop verdriet en opborrelende fricties binnen de hedendaagse straatcultuur ruimte krijgen en voorziet in een ritueel om afscheid te nemen van sociaal-maatschappelijke trauma’s. Zo probeert dit project uit de as van straatcultuur een nieuwe toekomstvisie tot stand te brengen en deze te verbeelden.

Open in nieuwe tab

27 aug 202105 sep 2021

Overtuigen, met de taal van klei

Twaalf keramiekkunstenaars brengen een ode aan het Festival Oude Muziek en willen er een bijzonder accent aan toevoegen. De titel van de tentoonstelling sluit aan bij het overkoepelende thema van het festival, Lets Talk, dat helemaal in het teken staat van de retorica. Utrechtse Aarde streeft onder meer naar kruisbestuiving met andere vormen van creativiteit. De expositie Overtuigen is haar derde eerbetoon. Eerder wijdde ze de expositie Nieuwsgierigheid aan de jubilerende Universiteit Utrecht en Meubelstukken aan de creativiteit van Utrechtse meubelmakers en interieurontwerpers. Deelnemende kunstenaars: Dorothé Arts, Meria Bakker, Tanneke Barendregt, Eefje van de Braak, Marianne van den Breeden, Pierluigi Pompei, Sarah Reinbold, Karen Santen, Mirjam Veldhuis, Ellis Veth, Loes Wolf en Lisanne van Zanten.   Meer informatie:…

Open in nieuwe tab

10 jul 202108 aug 2021

Slow Movements 

In de Vishal in Haarlem is Slow Movements te zien. Een tentoonstelling over trage, organische bewegingsprocessen als groei, rotting, verval en zwaartekracht. In de ons omringende natuur is alles altijd in beweging, soms zo langzaam dat het aan het menselijk oog ontsnapt. De kunstenaars in de expositie werken ruimtelijk, registrerend of op een verhalende manier met slow movements: gestolde of vertraagde beweging, licht en schaduw of langzame verandering. Met werk van: Lon Robbé, Arno Kramer, Izaak Zwartjes, Hanneke Francken, Marjolein van Haasteren, Mary Geradts, CellaVie L*A*B* en Inge Reisberman (curator).

Open in nieuwe tab

01 jul 202105 sep 2021

Human After All

De tentoonstelling Human After All: Ceramic Reflections in Contemporary Art is te zien in Keramiekmuseum Princessehof. Met sculpturen, installaties en animaties stellen internationale kunstenaars primaire menselijke eigenschappen en aspecten aan de orde; La Condition Humaine, de mens met zijn beperkingen, nietig of zelfbewust, mooi of wreed. Vrijwel alle werken zijn voor het eerst in Nederland te zien. Kunstenaars: William Cobbing, kunstenaarsduo Nathalie Djurberg & Hans Berg, Leiko Ikemura, Klara Kristalova, Kris Lemsalu, Sharon van Overmeiren, Liliana Porter, Mariken Wessels en Geng Xue.

Open in nieuwe tab

03 jul 202103 okt 2021

Stations

Na het jubileumjaar 2019 blikt Lustwarande in 2021 terug op twintig jaar expositiepraktijk in park De Oude Warande en heeft daarom uitsluitend kunstenaars uitgenodigd die eerder aan Lustwarande hebben deelgenomen. Deze kunstenaars hebben inmiddels oeuvres ontwikkeld die bepalend zijn voor de internationale sculpturale canon en daarom van belang zijn getoond te worden. Stations verwijst naar het eerdere moment in de carrières van de kunstenaars dat ze deelnamen aan Lustwarande en de huidige fase in hun carrière, nu ze allen mid-career en established zijn. …

Open in nieuwe tab
ADVERTENTIES