Vast

  • opstarten

In deze rubriek schrijven zes jonge beeldend kunstenaars die in 2021 afstudeerden aan een kunstacademie in Nederland brieven aan elkaar waarin zij vertellen hoe het opstarten van hun leven als beeldend kunstenaar hen vergaat en waar ze mee bezig zijn. Om de beurt schrijft een van de zes kunstenaars aan de anderen wat hem of haar bezighoudt. De kunstenaars die meewerken aan deze rubriek zijn: Lauren Raaijmakers (afgestudeerd aan de WdKA), Leonie Fernhout (WdKA), Jelle van Kuilenburg (ArtEZ), Repelsteeltje (WdKA), Hannah Meijer (HKU) en Loes van Reijmersdal (St. Joost).

Beste lezers,

VANZELF. Dat is de titel geworden van mijn vorige brief. Daar ben ik blij mee want het woord betekent hoe het is gegaan. Nu is het alleen wel zo dat vanaf dat moment het voor mij niet meer vanzelf is gegaan. Nu zit ik vast en vind ik dat moeilijk.

Vast <=> vanzelf

Maf om de nieuwe brieven te lezen. Alsof iedereen toch een beetje in hetzelfde schuitje zit. Ik heb ook mijn eigen brief teruggelezen. Dat moet jij als lezer dus niet doen. Hoe ik daar over mijn werk praat is nu alweer verouderd. Soms gaat dat zo snel.

Ik zit dus vast. Maar er is geen volledige stilstand:

Nieuw 1 – Loes heeft het over vertragen. Dat moet ik mezelf ook een beetje gaan aanleren. Het lijkt me fijn als je het jezelf gunt om ergens de tijd voor te nemen. Te experimenteren in je werk. Bij mij moet alles met haast en snelheid. Niet erg ontspannend of motiverend. Ik wil meer stilstaan bij wat er gebeurt. Ik zou ook wat meer moeten vertragen. Daarbij komt ook geduld kijken. Vast zitten voelt niet goed. Maar misschien zit ik wel niet vast maar is het tempo gewoon vertraagd, en heb ik meer geduld nodig.

Alsof iedereen toch een beetje in hetzelfde schuitje zit

Nieuw 2 – Ik ben een fondsaanvraag aan het schrijven. Ik vind dat heel moeilijk. Hoe makkelijk zo’n brief als deze op papier komt, zo moeilijk vind ik een fondsaanvraag. Begrijp me niet verkeerd, deze brief neem ik ook serieus, maar hierin voel ik meer de vrijheid dat ik kan zeggen wat ik wil. Ik schijf naar mijn eigen groep, de beginnende kunstenaar. Wie houd ik voor de gek. Deze brief schrijven vind ik ook moeilijk. Ik vertel liever in beeld, daar ben ik kunstenaar voor geworden.

Nieuw 3 – Ik heb laatst twee evenementen georganiseerd. Het was zo stil geworden in mijn kunstenaarschap dat ik er zenuwachtig van werd en ben maar kunst gerelateerde dingen gaan doen.
• 1 Avond met artist talks voor kunststudenten door HKU alumni.
• 1 Avond om te leren netwerken voor kunststudenten en alumni van HKU met kunstprofessionals uit de kunstwereld.
Dit laatste deed ik eigenlijk ook gewoon voor mezelf omdat ik dat zelf graag wilde oefenen. Dat kan toch gewoon?

Nieuw 4 – Ik ben tekeningen aan het vinden. Als je een tekening vindt is dat bijna altijd abstract omdat ze dus per toeval tekeningen zijn. (Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat ik vroeger altijd gezichten vond in het hout van mijn stapelbed, de noesten werden ogen. Denk aan wolken kijken. Gevonden tekeningen zijn niet altijd abstract.)

Ik ben geïnspireerd door die gevonden tekeningen en ik ben erachter waarom dat is. Ik vind ze gewoon zoveel beter omdat ze per toeval gemaakt zijn, of dus beter gezegd, tot stand zijn gekomen. Dat vind ik dus zoveel beter dan opzet. Volgens mij is alles meer waardevol wat door toeval mooi is, in plaats van met opzet. En dit kan ik eigenlijk doortrekken naar de gehele kunst. Als je iets met opzet mooi probeert te maken gaat het zijn doel voorbij. Iets maken wat met toeval mooi bleek te zijn is zoveel waardevoller.

Nieuw 4 – Ik ben tekeningen aan het vinden

Ik kom net terug van een kleine vakantie. Dat had ik echt nodig. Blijkbaar kan je vakantie nodig hebben als je teveel hebt gewerkt, maar ook als je te weinig hebt gewerkt. Ik ben naar Ierland geweest en hier heb ik ook een tekening gevonden, een natuurlijke tekening.

Ook ben ik weer een werk aan het maken. Ik vind het moeilijk om werk te maken als ik niet weet waarvoor het is. Ik ga weer breien, dan weet je hoe laat het is. Het wordt een temperatuur schema van het weer in jaar 2023. Dit breiwerk heeft dus precies 365 rijen. 365-9= 356 rijen te gaan.

Misschien tot dan. Of op een ander moment, Hannah

Mijn vraag aan jullie is: Wat doe jullie als je even niet weet waar je het zoeken moet? Breien?

Uw reactie op de vraag kunt u sturen naar redactie@bk-info.nl

Meer Artikelen

ADVERTENTIES