Podcast #9: Elke Uitentuis en We sell reality

  • podcast

In de negende aflevering van de podcast Wat doet dat hier? spraken Esther Didden en co-host Birte ten Hoopen met beeldend kunstenaar en mensenrechtenactivist Elke Uitentuis en co-directeur van Framer Framed Cas Bool.

Eén dag in de week werkt Elke Uitentuis met kunstcollectief We Sell Reality in de Rijksacademie te Amsterdam. Daar hebben ze een eigen werkplek. Soms, pal voor een deadline, zijn ze er veel vaker. De leden van het collectief zijn hier als vluchtelingen gekomen en bevinden zich in staat van onzekerheid: hun asielaanvraag is afgewezen, maar ze kunnen ook niet terug naar hun geboorteland. Ze zijn in Nederland, maar ze zijn hier in zekere zin ook niet.

De kunstwerken die het kunstcollectief maakt gaan in op hun dagelijkse ervaringen. Want zolang een vluchteling geen officiële vluchtelingenstatus heeft, wordt deze persoon in alles begrensd. We sell reality wil de afhankelijkheidspositie die hierdoor ontstaat, zichtbaar maken. Ze ontwikkelen producten en presentaties met als doel inzage te geven in het leven van ongedocumenteerde vluchtelingen.

In deze podcastaflevering gaat het over het tonen van deze ervaringen binnen het culturele domein op prominente plekken zoals Amsterdam Museum, Het Nieuwe Instituut, Kunsthal Gent en natuurlijk Framer Framed. Wat brengt hen dat? Er werd ook gesproken over het publiek in de kunsten en hoe geïnformeerd zij wel of niet zijn over deze problematiek. En over hoe tentoonstellingsplekken omgaan met inclusiviteit.

Luister hier naar de podcast

U kunt behalve beluisteren ook reageren op de stellingen die we per aflevering formuleren. De stelling bij de podcast met Elke Uitentuis:

Ook in de kunsten weten we niet voldoende over het falende Europese immigratiebeleid (al denken we misschien van wel)

Over de podcast
Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?
U kunt de podcast ook beluisteren via:
Apple Podcast
Spotify
Podcast Addict
Player FM
Podcast #10
De volgende en tevens laatste podcast van deze serie verschijnt op 15 december, tegelijk met de volgende BK-informatie. Het wordt een gesprek met het merendeel van de kunstenaars met wie we eerder in deze serie spraken over de maatschappelijke relevantie van kunst. Samen gaan we op zoek naar conclusies.

Wilt u bij de opname van de laatste podcast aanwezig zijn?

In BK-informatie  nummer 2 van 2024 verschijnt als afsluiting van deze podcastserie een uitgebreide reflectie van Christiaan Weijts op de gehele serie; er verschijnt een samenvatting daarvan in het gedrukte magazine, de volledige long read wordt gepubliceerd onze website.
Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES