Oorlog en cultuur

Net als iedereen zijn we geschokt door de gebeurtenissen in Oekraïne. Woorden schieten tekort om uiting te geven aan het gevoel dat ons beheerst. Gelukkig worden overal initiatieven op poten gezet; initiatieven waar wij ons achter scharen en die we graag extra onder de aandacht brengen. We noemen er enkele.

?rt for Ukraine

Namens de Taskforce culturele en creatieve sector organiseerde Kunsten ’92 in het eerste weekend van maart de campagne ?rt for Ukraine. Daar werd vanuit de cultuursector breed op gereageerd en de actie wordt voortgezet tot in elk geval 31 maart. Aanmelden blijft mogelijk via dit formulier. Kunsten ’92 doet ook een oproep: “Als belangenbehartiger voor kunst, cultuur, erfgoed en de creatieve sector maken wij ons ook zorgen over de situatie van de kunstenaars, creatieven, culturele organisaties en het erfgoed dat Oekraïne rijk is. Kunstenaars, wetenschappers en journalisten – zowel uit Oekraïne als uit Rusland – lopen in deze situaties vaak extra gevaar. We zien ook dat culturele instellingen en cultureel erfgoed nu het doelwit worden van aanvallen. Daarom onderschrijven we de (…) pleidooien, en delen we hier graag de verschillende inzamelingsacties met culturele doeleinden. Ook vragen we onze achterban om initiatieven aan ons door te geven, zodat wij die breder kunnen delen met het culturele en creatieve netwerk in Nederland.

Meer informatie

Solidariteitsacties

Platform BK verzamelt informatie voor een overzicht van gezamenlijke solidariteitsacties in het Nederlandse, Oekraïense, en Russische kunstgemeenschap voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne en alle mensen die op de vlucht zijn.

Meer informatie

Huisvesting

We horen van verschillende kanten over initiatieven met betrekking tot tijdelijke huisvesting voor gevluchte kunstenaars uit Oekraïne. Zodra daar meer over bekend is, zullen wij indien gewenst deze informatie delen op onze website en via onze socials.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES