Ontwerpopdracht bijzondere munt voor verzamelaars: Anton Geesink

Voor een in 2021 uit te geven bijzondere munt ter herdenking van Olympisch kampioen Anton Geesink is De Nederlandsche Bank, namens het ministerie van Financiën, op zoek naar beeldende kunstenaars, ontwerpers en vormgevers die deze munt willen ontwerpen.

O O O

In 1964 debuteerde judo als officiële sport op de Olympische zomerspelen in Tokio, Japan. Tijdens deze eerste editie versloeg Anton Geesink, tegen alle verwachting in, de Japanse favoriet Akio Kaminaga en won daarmee de titel in de open klasse. Met zijn overwinning heeft hij bijzonder bijgedragen aan de (inter)nationale professionalisering van de judosport.

Nu de Olympische Spelen in 2021 wederom in Tokio zullen worden gehouden, is dit een mooi moment om dit nationale sporticoon te gedenken met een munt.

De Anton Geesink 5 euro munt, moet het belang van Anton Geesink voor de Nederlandse sport illustreren en is onderdeel van de muntenserie Nederlandse sporticonen. Met deze serie worden historische Nederlandse sporticonen herdacht, die een bijzondere plek hebben in het nationale sportgeheugen. Eerder zijn een Johan Cruijff-munt, de Fanny Blankers-Koen-munt en de Jaap Eden-munt uitgeven.

Aanmelding

Beeldende kunstenaars, ontwerpers en vormgevers die belangstelling hebben voor deze opdracht wordt verzocht om uiterlijk 22 januari 2021 10.00 uur in te zenden:

– een CV én:

– een portfolio: i.v.m. huidige coronamaatregelen ontvangen wij graag digitaal documentatiemateriaal dat een goede indruk geeft van uw werk. Aan te leveren in een Pdf-bestand. Geen eerste schetsen of ideeën m.b.t. de opdracht.

Verdere procedure

Uit de ingezonden portfolio’s zal de Muntadviescommissie een beperkt aantal kunstenaars vragen om een ontwerp in te zenden voor een Anton Geesink-munt. Deze geselecteerde kunstenaars hebben ca. 5 weken de tijd om een ontwerp te maken. Voor de geselecteerde kunstenaars zal een workshop worden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Munt waarbij de kunstenaars een instructie ontvangen over technische aspecten die relevant zijn bij het ontwerpen van een munt.

Vergoeding

– Voor het insturen van een digitaal portfolio wordt geen vergoeding betaald.

– Voor het maken van een ontwerp door geselecteerde kunstenaars stelt het ministerie van Financiën een vergoeding beschikbaar van €5000,- (ex BTW).

– Voor de overdracht van het auteursrecht op het door de staatssecretaris van Financiën uitverkozen ontwerp en voor de werkzaamheden voor het verder uitwerken van het ontwerp geeft het ministerie van Financiën een vergoeding van € 13.000,- (ex BTW).

Muntadviescommissie

De Muntadviescommissie, die de ontwerpers selecteert op basis van de ingeleverde portfolio’s, is samengesteld uit: Els van Odijk (voormalig directeur Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam), Stani Michiels en Lex Pott (beide beeldend kunstenaar), Martin Bloemendal (numismaat), heeft als secretaris Annemieke de Gooijer (De Nederlandsche Bank) en heeft als voorzitter Irma Dollen (Ministerie van Financiën).

De Muntadviescommissie zal uiteindelijk ook de ingediende ontwerpen beoordelen en zal hierover rapporteren aan de staatssecretaris van Financiën.

Uw CV en portfolio kunt u uiterlijk 22 januari 2021 10.00 uur sturen naar P.F.A.Mohring@dnb.nl en A.M.de.Gooijer@dnb.nl.

Voor vragen kunt u mailen naar: P.F.A.Mohring@dnb.nl en A.M.de.Gooijer@dnb.nl. .

Meer Artikelen

ADVERTENTIES