Hoe bouw je aan een relevant netwerk?

  • Hoe?

Het opbouwen van een relevant netwerk als beeldend kunstenaar is van belang om je carrière te bevorderen, je werk te exposeren en kansen te vinden. Hieronder enkele stappen die kunnen helpen bij het opbouwen van een goed netwerk.

1. Deelname aan lokale kunstgemeenschappen

Sluit je aan bij lokale kunstenaarsverenigingen, kunstcentra en galerieën. Het bezoeken van en/of deelname aan kunstgerelateerde evenementen, tentoonstellingen en kunstbeurzen in je regio kan helpen om andere kunstenaars en kunstliefhebbers te ontmoeten.

2. Online aanwezigheid

Maak en onderhoud een professionele website en gebruik sociale media, zoals Instagram, Facebook en LinkedIn, om je kunstwerken te delen en contact te leggen met andere kunstenaars en kunstliefhebbers.

3. Kunstopleidingen en workshops

Overweeg het volgen van cursussen, workshops en opleidingen. Deze kunnen je niet alleen helpen je vaardigheden te verbeteren, maar ook de kans bieden om gelijkgestemde kunstenaars te ontmoeten.

4. Artist-in-Residencies

Overweeg deelname aan residencies in binnen- of buitenland. Dit zijn programma’s waarbij je voor een bepaalde periode op een specifieke locatie kunt werken en samenwerken met andere kunstenaars (zie ook onze rubriek Opdrachten).

5. Galerieën en kunstbeurzen

Bezoek galerieën, kunstbeurzen en tentoonstellingen, niet alleen om kunst te bekijken, maar ook om contacten te leggen met galeriehouders, curatoren en andere kunstenaars.

6. Kunstcommunities online

Word lid van online kunstgemeenschappen en forums waar je je werk kunt delen, feedback kunt krijgen en contact kunt leggen met andere kunstenaars.

7. Portfolio reviews

Neem deel aan portfolio reviewsessies en evenementen waarbij je jouw werk aan professionele curatoren, galeriehouders en andere kunstenaars kunt laten zien. Portfolio reviews lijken vooral voor fotografen een goed middel om hun werk onder de aandacht te brengen (google op ‘portfolio review’).

8. Wees proactief

Initieer gesprekken, stel vragen en deel je expertise met anderen in de ‘kunstgemeenschap’. Blijf betrokken en laat zien dat je bereid bent om bij te dragen aan de gemeenschap.

9. Professionele ontwikkeling

Blijf jezelf als kunstenaar ontwikkelen en verbeteren. Werk continu aan je kunst, neem deel aan tentoonstellingen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de kunstwereld.

Tot slot

Netwerken als beeldend kunstenaar vergt tijd en inspanning, maar kan uiteindelijk leiden tot waardevolle kansen, samenwerkingen en erkenning. Bij alle bovenstaande tips is er één overkoepelende tip – een open deur die echter niet genoeg benadrukt kan worden: wees oprecht in je interacties met anderen en streef naar langdurige relaties die gebaseerd zijn op vriendschap en nieuwsgierigheid naar de ander.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES