Recente toekenningen Mondriaan Fonds

  • financiering
  • landelijke instellingen

In de afgelopen maanden zijn er veel nieuwe toekenningen bekendgemaakt bij het Mondriaan Fonds. Onderstaand zetten we een en ander op een rijtje.

Regeling Programma’s Kunstpodia 

Tijdens de aanvraagronde van 2021 draagt het fonds ruim 3 mil-joen bij aan de programma’s van 22 kunstpodia in Nederland, variërend van kleine kunstinitiatieven tot organisaties met een uitgebreid activiteitenprogramma. De podia ontvangen de bijdrage “voor een publiekstoegankelijk programma dat bijdraagt aan de ontwikkeling en presentatie van hedendaagse beeldende kunst”. De bijdrage voor een periode van 1 tot 3 jaar betreft bij- dragen van 25.000 tot 175.000 op jaarbasis. De regeling kent vier categorieën: Start, Basis, Pro en Breed. Voor deze aanvraag-ronde werden 74 aanvragen ingediend. 

Start

Voor kleine kunstinitiatieven en collectieven met een programma van experimentele presentaties en activiteiten: 25.000 voor een kalenderjaar. Er waren 40 aanvragen. Vijf aanvragen kregen een positieve beoordeling, maar konden niet worden gehonoreerd vanwege een tekort aan budget. Gehonoreerd (12 instellingen): Darkmatter Collective (Amsterdam), Destination Unknown (Weert), Ja Ja Ja Nee Nee Nee (Amsterdam), Greylight Projects (Heerlen), Het Resort (Groningen), Omstand (Arnhem), RADIUS (Delft), Salwa Foundation (Amsterdam), San Serriffe (Amsterdam), SEA Foundation (Tilburg), Shimmer (Rotterdam), Video Power (Maastricht). 

Kunstpodium Basis

Voor kleine professionele organisaties die sinds minimaal twee jaar een jaarprogramma hebben van presentaties en activiteiten voor hedendaagse beeldende kunst: 110.000 per jaar, voor twee kalenderjaren. Er waren 26 aanvragen. Drie aanvragen kregen een positieve beoordeling, maar konden niet worden gehonoreerd vanwege een tekort aan budget. Gehonoreerd (8 instellingen): Bewaerschole (Burgh-Haamstede), Club Solo (Breda), Kunstfort bij Vijfhuizen, Kunstpodium T (Til- burg), Metro54 (Amsterdam), Odapark (Venray), POST/Expoplu (Nijmegen/Arnhem), Rib (Rotterdam). 

Kunstpodium Pro

Voor professionele organisaties van lokaal tot (inter)nationaal niveau: 175.000 per jaar, voor drie kalenderjaren. Er waren 6 aanvragen. Gehonoreerd (2 instellingen): If I Can’t Dance, I Don’t Want to be Part of Your Revolution (Amsterdam), Nest (Den Haag). 

Kunstpodium Breed

Voor volwaardig professionele organisaties van lokaal tot internationaal niveau: 275.000 per jaar, voor vier kalenderjaren. Er waren twee aanvragen die beide niet werden gehonoreerd. Het budget voor deze categorie blijft behouden voor de volgende aanvraagrondes voor Programma’s Kunstpodia en kan worden toegekend in 2022 of 2023. 

Film en beeldende kunst 

De Korte Verbeelding is een gezamenlijke covid-19 steunmaatregel van het Filmfonds en het Mondriaan Fonds en biedt beeldend kunstenaars de mogelijkheid een korte, artistieke film te realiseren. Er waren 68 aanvragen waaruit 18 projecten zijn geselecteerd, van zowel nieuwe, startende als ervaren beeldend kunstenaars. 

Samenwerkingen producenten en beeldend kunstenaars 

La Última Ascención – Smarthouse Films, Kevin Osepa
Dromodriller – seriousFilm, Serge Onnen en Sverre Fredriksen
Poisonous Lake – Stichting Vriza, Jasper Coppes
Hoe de vogel heet – Stichting 9 Stories, Judith de Leeuw

Beeldend kunstenaars 

2081 – Joscha Steffens
Deeply, Madly – Helen Anna Flanagan
Hunter, Gatherer – Deniz Eroglu
Uttering Word in a Room – Feiko Beckers
(…) – Karina Beumer
Once an Alien – Sema Bekirovic
Voices – Lidwien van de Ven
Lourdes TV – Paulien Oltheten
Beweeg maar niet – Petra Noordkamp
You’ve got to dig it to dig it, you dig? – Gabriel Lester
Calamity’s Inn – Anami Schrijvers
Object Reconnaissance – Stefanos Tsivopoulos
Out of Focus: Cinematic Readings of a Shaken Landscape – Louis Braddock Clarke
What is left behind – Katja Verheul en Anna Beerstra

Coronasteun

Het Mondriaan Fonds kende aan 196 organisaties een bijdrage toe als compensatie voor de financiële tekorten die zijn ontstaan als gevolg van de covid-19 maatregelen. De bijdragen worden als volgt toegekend: 2,9 miljoen voor kunsthallen, 7,4 miljoen voor musea met een private collectie, 7,6 miljoen voor organisaties die te maken hebben met inkrimping van de personele bezetting en 6,7 miljoen voor medewerkers collectiebeleid. De hoogte van een bijdrage varieert. De toekenningen voor de compensatieregeling voor makers zijn nog niet bekend. 

Kunstenaar Basis

Dertig kunstenaars kregen een toekenning in het kader van de regeling Kunstenaar Basis, bedoeld voor beeldend kunstenaars die vier jaar of langer als professioneel beeldend kunstenaar werken: Marjolein Rothman, Mels van Zutphen, Lydia Schouten, Maria Blaisse, Karen Sargsyan, Johannes Büttner, Anne Wenzel, Willem Harbers, Hans Lemmen, Anika Schwarzlose, Jan van der Pol, Rini Hurkmans, Charlotte Dumas, Marjan Teeuwen, Dick Verdult, Tarona Leonora, Gerbrand Burger, Steven Jouwersma, Ryan Oduber, Michiel van Bakel, Chikako Watanabe, Art van Triest, Margriet van Breevoort, Henk Stallinga, Jan Commandeur, Milou van Ham, Kathe Burkhart, Sophie Lee, Martin Freiherr von La Roche en Marjan Laaper. 

Kunstenaar Start

Negentien kunstenaars kregen een toekenning in het kader van de regeling Kunstenaar Start, bedoeld voor startende kunstenaars die minimaal 1 tot maximaal 4 jaar professioneel werkzaam zijn: Rick van Meel, Florens Kool, Florentijn Edelgonda de Boer, Diana Gheorghiu, Kimberley Dias, Nikolai Riedinger, Kristoffer Zeiner Christiansen, Stijn Ter Braak, Louisiana van Onna, Lorena Solis, Janne Schipper, Mattia Papp, Joanneke Jouwsma, Jan Philipp Hüskes, Marie-Louise Hodge, Matthieu Reijnoudt, Laura Jatkowski, Can Demren en Anna Frijstein. 

Curator Beschouwer

Acht curatoren en beschouwers ontvingen een toekenning van de bijdrage Curator Beschouwer, voor curatoren en beschouwers die een inhoudelijk plan willen uitwerken in een afgebakende periode: Yasmine Ostendorf, Patricia van Ulzen, Heleen de Wit, Marguerite Tuijn, Hanne Hagenaars, Forough Bouwens-Sajadi, Saliha Gül Durukan en Pascal Gelling. 

Meer informatie

Meer Artikelen

ADVERTENTIES