Akyreyri

ico Salman Ezzammoury

Stranger in Akureyri

Een magische plek in het noorden van IJsland.

Super blij was ik met de uitnodiging van Gil Artist Residency uit Akureyri, IJsland. Dit wordt voor mij de eerste keer dat ik in een Artist-in-Residence in het buitenland verblijf. Ik hou van reizen, de wereld ontdekken en laat me dolgraag inspireren door culturen en voor mij onbekende omgevingen. Bijzondere deuren gaan open middels de residencies. Zij maken het mogelijk dat kunstenaars tijdelijk kunnen wonen en werken op de meest geweldige en inspirerende plekken, verspreid over de hele wereld.

Kunstenaars uit de hele wereld verblijven hier om hun projecten te ontwikkelen.

Tijdens een eerdere rondreis in 2013 raakte ik onder de indruk van IJsland. Naast de oneindig mooie plekken in de meest unieke landschappen bezocht ik een aantal musea in Reykjavik en Akureyri. Akureyri ligt in het noorden aan de Eyjafjörður, wat eilandfjord betekent. Het is de enige grotere stad buiten de regio Reykjavik.

Salman Ezzammoury - Artist Residency Iceland
Salman Ezzammoury – Artist Residency Iceland

Gil Artist Residency is daar de plek voor artistiek onderzoek, productie en tentoonstellingen. De organisatie streeft ernaar om creativiteit te stimuleren door interactie met de lokale omgeving, kunsten en culturele instellingen. Ze wil de uitwisseling tussen de deelnemers en de lokale gemeenschap bevorderen. Kunstenaars uit de hele wereld verblijven hier om hun projecten te ontwikkelen. De studio waarin je verblijft is gelegen in het centrum. Wat ze verwachten van een kunstenaar is een presentatie of een expositie in de naast de studio gelegen galerie Deiglan.

Na ontvangst van de uitnodiging ben ik mijn plannen gaan uitwerken. Wat wil ik gaan doen als ik een maand te gast ben? Niet heel moeilijk voor mij, ik ben iemand die altijd bezig is. Het is nooit stil in mijn hoofd. Nog nooit heb ik een gebrek gehad aan ideeën. Altijd ben ik bezig met nieuw werk. Zo ook nu…

Mijn hoofddoel kwam als vanzelf: aan het eind van mijn verblijf wil ik een expositie organiseren onder de titel Akureyri throught the eyes of a stranger. Elke dag een leuk kunstwerk geïnspireerd op de nieuwe omgeving. Om het moment vol te benutten plande ik nog twee extra exposities met werk dat ik meenam uit Nederland. En omdat ik cameraman bij TV Ede ben voor een tweewekelijks kunstprogramma, bedacht ik een derde project. Ik wilde een filmpje maken over kunstenaars aan het werk in hun ateliers en dat uitwerken tot een kunstzinnig videoproject. En… ik moest ook tijd vinden om in de regio musea, kunstmarkten en lokale kunstenaars te bezoeken. Met mijn hoofd vol ideeën kwam het moment om te vertrekken…

Op een ochtend vroeg in de zomer reed ik samen met mijn vriendin in een busje naar de haven van Hirtshals in het noorden van Denemarken. Daar aangekomen checkten we in op de Smyril Line, de enige veerboot met een verbinding tussen het vaste land en IJsland. Een geweldige zeetocht van twee en een halve dag. Na ruim 1500 kilometer meedeinen over de golven van de Noordzee en de Noord Atlantische Oceaan is daar dan eindelijk de Oost-IJslandse haven Seyðisfjörður.

Salman Ezzammoury Expositie in Deiglan galerie
Salman Ezzammoury Expositie in Deiglan galerie

Seyðisfjörður heeft een verrassende ligging en is aan drie kanten omringd door hoge bergen. Een plaatsje met een waar de lichtblauw geschilderd kerk meteen opvalt. Het kleine dorp heeft ook een cultureel centrum, een galerie en een Artist Residency. Geweldig, maar misschien voor een volgende keer. Wij rijden door naar onze bestemming Akureyri, een tocht van nog zo’n 4 uur. De weg kronkelt aanvankelijk door de bergen en loopt door een karakteristiek landschap met lavavelden en groepjes schapen.

Op tijden dat ik in de studio aan het werk ben zet ik een stoepbord aan de weg “mijn studio is open”.

De schapen zijn meestal met drie bij elkaar, een moeder en twee jongen. De wol is een bijproduct maar toch word je overspoeld met wollen truien en andere wolproducties. Na ruim een halve week onderweg te zijn geweest bereiken we onze bestemming. In de royale en nog kale studio krijgt het werk dat ik heb meegenomen een mooie plek.

Op tijden dat ik in de studio aan het werk ben zet ik een stoepbord aan de weg “mijn studio is open”. Dat zorgt voor leuke ontmoetingen. Bezoekers uit de hele wereld op reis door IJsland lopen binnen. Ik ontmoet mensen uit de Verenigde Staten, Australië, Italië, Canada, Israël, Zuid-Korea, Nederland, Duitsland en Chili. Maar ook lokale bewoners en kunstenaars uit de omgeving van Akureyri lopen binnen. Met bezoekers deel ik mijn en hun nieuwsgierigheid en belangstelling voor kunst en cultuur, een bijzondere ervaring.

Salman Ezzammoury Expositie in Deiglan galerie
Salman Ezzammoury Expositie in Deiglan galerie

Akureyri is een prachtige, kalme en schone stad en ligt aan één van de mooiste fjorden in het hoge noorden, haar omliggende bergen, de sympathieke en bijzondere bewoners, het karakteristieke landschap en de veelkleurige huisjes, en gezellig centrum, een prachtige Thermal Pool op 100 meter van de studio en zelfs een geweldig botanische tuin enkele straten verderop. Net als het bos in de naburige vallei zijn dat dingen waar je niet als eerste aan denkt als je het hebt over het noorden van IJsland. De residency bevindt zich in art street, de toepasselijke nick name van de locatie midden in het centrum, tegenover het art museum en de School of Visual Arts. Bijzonder detail in de stad is toch wel dat bij alle verkeerslichten het rode licht de vorm heeft van een hart.

Elke ochtend stond ik vroeg op. (…) Ik pak mijn camera, pen en papier en wandel door de straten, door de adembenemende omgeving, de bergen en de naburige vallei.

Het fjord en Akureyri verdwijnen geregeld in de mist. Vooral in de ochtend en met een doorbrekende zon is dit onbeschrijfelijk mooi. Zo mysterieus. Dan ontstaat er een nieuw ritme. Elke ochtend stond ik vroeg op. Na een bescheiden ontbijt en een douche met de geur van zwavel, wat gebruikelijk is in IJsland, de frisse ochtendbries opsnuiven. Ik pak mijn camera, pen en papier en wandel door de straten, door de adembenemende omgeving, de bergen en de naburige vallei. Vooraf bepaal ik niet de onderwerpen. Ik laat het liefst plannen ook weer los om me te laten verrassen door dingen waar ik niet aan gedacht heb. Ik leg alles vast wat mij uitnodigt, dingen die spontaan op mijn weg komen, dingen die mij ontroeren of omhelzen, mij aanspreken, mooie dingen, maar ook wat lelijk is is mooi. Alles dat raakt is mooi, dat is geen toeval.

Ik werk heel graag alleen. Een hele maand heb ik op deze locatie een prachtig studio om in te werken, tot rust te komen en inspiratie op te doen. De studio bestaat uit een werkruimte met mooi daglicht vanuit het dak, een slaapkamer, keuken en badkamer. Via een tussendeur kom je direct in de galerie waar ik twee weekenden exposeer.

Salman Ezzammoury - akureyri through the eyes of a stranger
Salman Ezzammoury – akureyri through the eyes of a stranger

Reizen doe ik altijd met een doel. Het verblijf in een artist residentie is hiervoor ideaal, je kunt deel worden van een stad. Als vreemdeling voel je je thuis, het voelt heerlijk.

Mijn werk bestaat uit een mixen van fotografie en digitaal schilderen. Ik combineer deze twee discipline, vaak gebruik ik de camera als een schetsboek. Fotograferen doe ik vanuit gevoelens. Hoe ervaar ik het moment, mijn dialoog met het onderwerp, soms sta ik stil, te verwonderen, de andere keer dans ik heen en weer en te draaien om het item dat mijn diepe gevoelens raakt. Ik heb liefde voor wat ik doe, de techniek van het vak vergeet ik in dat moment.

In mijn werk geef ik een eigen expressie, ik onderzoek niets, het is de liefde die ontstaan tussen mij en het onderwerp. Soms wil ik met mijn werk de liefde verspreiden, de schoonheid van ons en onze omgeving. Ik probeer de positieve dingen te vinden die ons allemaal gelukkig maken waar we vrolijk van worden. Een andere keer protesteer ik tegen het onrecht, zeg ik nee tegen degenen die onze leven willen verwoesten. Soms ben ik bezig met mijzelf, op zoek naar mijzelf, op zoek naar ik. Dit heb ik nog steeds niet gevonden, gelukkig maar.

Middels alle afbeeldingen probeer ik mijn gevoelsbeleving tot uitdrukking te brengen. Het gaat vooral om duidelijk te maken wat mijn ervaring is van een moment, van een situatie of van een plek. Dat resulteert keer op keer in een poëtisch karakter dat ruimte laat voor eigen associaties van de kijker. Hiervoor gebruik ik moderne digitale gereedschappen. Ik ben van mening dat kunst niet alleen de samenleving verrijkt, maar vooral dat kunst mensen bij elkaar brengt. Kunst als wapen voor een betere wereld.

Zoals gepland ben ik op bezoek geweest bij IJslandse en buitenlandse kunstenaars, heb ik diverse kunstactiviteiten en exposities bezocht. Ik ben geweest in een naburige Artistin-Residence op het eiland Hrísey, Listhússes in Ólafsfjörður en Bear Art Center in Hofsós. Deze liggen op het Tröllaskagi schiereiland.

De opening was een grootschalig landelijk event, geopend door de Minister President van IJsland en de Minister van Cultuur.

En sneller dan gedacht kwam ook het laatste weekend van mijn bezoek waarin ik de presentatie van mijn nieuwe werk gaf in de vorm van een expositie Akureyri throught the eyes of a stranger in Deiglan galerie. Waar je normaal rekent op zo’n honderd bezoekers tijden de presentatie, heb ik door een verrassende omstandigheid dat weekend plotseling meer dan 2000 bezoekers ontvangen. Een overweldigende belangstelling en een overweldigend succes, geholpen door de omstandigheid dat het Art Museum aan de overkant van de straat een grote heropening had gepland na een grootschalige verbouwing en meer dan een jaar dicht was geweest. De opening was een grootschalig landelijk event, geopend door de Minister President van IJsland en de Minister van Cultuur. Veel genodigden uit het hele land, bezoekers en inwoners van de stad kwamen op dit evenement af.
De enorme belangstelling was voor een groot deel te danken aan het feit dat mijn expositie in het programma was opgenomen en er tal van activiteiten georganiseerd waren in Art Street. Wat een toeval, wat een mazzel, wat een geluk.

Het was echt een voortreffelijk ervaring die ik nooit zal vergeten.

salmanezzammoury.com

nl_NL_formalDutch