Veertig jaar BK-informatie. Denk met ons mee!

Welk kunstwerk in de openbare ruimte in Nederland behoort volgens u tot de 100 sleutelwerken? Denk met ons mee, uw kennis is belangrijk! Lees de achtergrond en meld uw sleutelwerk meteen aan. Dit kan tot en met 22 november 2019.

2019 is voor BK-informatie een mijlpaal. In een tijd dat veel tijdschriften omvallen en sommige mensen alleen nog digitaal lezen, bestaat ons tijdschrift 40 jaar. Al 40 jaar zijn we een platform voor kunstenaars en hebben we –samen met onze lezers– veel verschuivingen in het culturele veld gezien, en doorstaan.

Reden voor een feest, dat we met u willen vieren. We grijpen dit feest aan om een belangrijk thema aan te snijden: de staat van de kunst in de openbare ruimte. Wat heeft deze belangrijke kunstgeschiedenis ons gebracht? En heeft het nog toekomst?

Veertig jaar BK-informatie

40 jaar geleden werd BK-informatie opgericht op initiatief van de Rijksgebouwendienst en de grote steden vanuit de behoefte aan een eigen vakblad voor kunstenaars. In de loop der jaren plaatsten we ruim 1600 advertenties voor kunstopdrachten in de openbare ruimte –veel lezers hebben bijgedragen aan het tot stand komen van deze wereldwijd unieke kunstgeschiedenis.

Onze oorsprong ligt dus in kunst in de openbare ruimte. Deze kunst is de afgelopen decennia een vertrouwd onderdeel geworden van ons straatbeeld. Misschien is het zelfs zo’n vanzelfsprekendheid geworden, dat er vaak niet meer over wordt gesproken. Maar het is een zeer uniek soort erfgoed, kenmerkend voor de Nederlandse omgang met de openbare ruimte en een weergave van politiek-maatschappelijke denkbeelden. Het is jong erfgoed dat door sloop en transitie onder druk staat, evenals het in kaart brengen ervan.

Daarom willen we in ons jubileumjaar starten met het opmaken van de balans en deze onderbelichte maar zeer bepalende kunstgeschiedenis duiden in het huidige tijdsgewricht. Wat is het belang van deze kunst? Wat vertelt dit ons over de plek en tijd waarin wij leven? En wat kan kunst in de openbare ruimte betekenen voor de toekomst?

In veertig jaar tijd hebben wij niet alleen de kunstwerken zien veranderen, ook de manier waarop ze tot stand komen –externe deskundigen, participatie en inspraak– en wat ervan wordt verwacht, is voortdurend in ontwikkeling geweest.

We willen terugblikken op veertig jaar kunst in de openbare ruimte om enerzijds een historische ontwikkeling inzichtelijk te maken, en anderzijds om goed na te denken over de toekomst van kunst in de openbare ruimte en de rol die wij hierin kunnen spelen.

Overzicht 100 sleutelwerken

Het eerste waarmee we ons jubileum vieren is een overzicht van 100 sleutelwerken kunst in de openbare ruimte. Het gaat om werken die om allerlei redenen van belang kunnen zijn (geweest); omdat een kunstwerk op een nieuwe manier een plek markeerde, omdat een werk veel invloed had op andere kunstenaars, et cetera.

De nadruk ligt op kunstwerken in de openbare ruimte sinds 1945. Ook kunstwerken die nu niet meer te zien zijn, om welke reden dan ook, kunnen voor dit overzicht in aanmerking komen. Het uiteindelijke overzicht van 100 sleutelwerken wordt online gepresenteerd op onze website en eind 2020 organiseren we een symposium rondom de toekomst van kunst in de openbare ruimte in Nederland.

Door op de onderstaande afbeelding te klikken komt u op het aanmeldformulier.
Let op: dit kan tot en met 22 november 2019.

Welk kunstwerk in de openbare ruimte mag niet ontbreken in de lijst van 100 sleutelwerken? Denk met ons mee, uw kennis is belangrijk voor ons.

En daarna?

Na 22 november gaat een werkgroep onder leiding van Sacha Bronwasser met alle suggesties en adviezen aan de slag en kiest uiteindelijk de 100 kunstwerken. Voor de werkgroep hebben toegezegd: Annet Zondervan (CBK Zuidoost), Mieke Conijn (Kunstenlab, Deventer), Selby Gildemacher (Piek!) en Monica Boekholdt (Buro de Maten), Hermelinde van Xanten (Kunstloc Brabant) en Siebe Thissen (CBK Rotterdam). Namens het bestuur van Stichting BK-informatie neemt Sandra Smets zitting in de werkgroep. Projectleider is Esther Didden.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij: BNG Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, KunstLoc Brabant, provincie Drenthe, provincie Flevoland en provincie Gelderland.

Verbreed je horizon

Abonneer op BK-informatie en blijf op de hoogte!

  • 24/7 toegang tot informatie die de beroepspraktijk van de beeldend kunstenaar ondersteunt
  • Onbeperkt toegang tot de online artikelen, opdrachten en meer
  • Slechts €22,50 per jaar
  • Ontvang 8 nummers, in print op de deurmat
  • Korting op goede beroepsverzekeringen speciaal voor beeldend kunstenaars
  • Voorrang bij de jaarlijkse BK-lezing op Art Rotterdam
  • Ondersteun de beeldende kunsten

Meer Artikelen

Beeldende kunst in Leidse curriculum Geneeskunde

  • Landelijke instellingen

Het Leids Universitair Medisch Centrum is in oktober gestart met het nieuwe…

Een juridische sprong in het diepe

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw ontwierp de Friese kunstenaar…

RKD digitaliseert

  • Landelijke instellingen

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis digitaliseert in rap tempo zijn…

Vytautas Kumža wint Sybren Hellinga Kunstprijs 2019

  • Landelijke instellingen

Op zondag 3 november is de 8e Sybren Hellinga Kunstprijs uitgereikt aan…

ADVERTENTIES