The Asset of Art, interactief webinar

Eind vorig jaar vond het interactief webinar The Asset of Art plaats. In dit webinar lag de focus op de vraag hoe de positie van kunstenaars te behouden en versterken in een tijd waarin het kunstklimaat in snel tempo verandert. Hoe kan men meer halen uit de artistieke, sociale en economische positie en tegelijkertijd trouw blijven aan de eigen visie? Samen met een reeks (internationale) sprekers werden deze vragen onderzocht.

Het verslag kun je in drie delen online teruglezen:

 1. De sociaal-economische positie van kunstenaars als ‘wicked problem’
  De Vlaamse socioloog Delphine Hesters deed uitgebreid onderzoek naar de sociaal-economische positie van kunstenaars. Dat is een ‘wicked problem’ waar ze hier meer over vertelt. Een belangrijk onderwerp voor kunstenaars, “omdat het goed is grip te hebben op de realiteit waarin je opereert en de mechanismen daarin te kennen.”
 2. Het doorprikken van de mythe van de lijdende kunstenaar
  In zijn boek Real Artists Don’t Starve probeert Jeff Goins de mythe van de lijdende en arme kunstenaar door te prikken. Hij ontwikkelde een methode om je als kunstenaar te verlossen van die mythe. Volgens hem gaat het om het maken van keuzes.
 3. Hoe kunstenaars samenwerken om hun positie te versterken
  Hoe overleven kunstenaars in een kunstwereld die veel van hen vraagt en voor velen niet toegankelijk genoeg is om van te kunnen leven? Er zijn ontzettend veel voorbeelden van hoe kunstenaars dit aanpakken, individueel of in kunstenaarsinitiatieven, in Nederland en daarbuiten. Art is a Guaranty ging op zoek en vond een aantal initiatieven.

 

 

The Asset of Art werd op 19 november en 10 december 2020 georganiseerd door Art is a Guaranty, in samenwerking met Cultuur+Ondernemen, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, CBK Rotterdam en ING, met medewerking van Stroom Den Haag.

Meer Artikelen

Data eindexamenexpo’s 2022

 • kunstonderwijs

Enkele honderden afgestudeerde studenten van de diverse kunstacademies in Nederland presenteren tussen…

De staat van het mecenaat

 • financiering
 • landelijke instellingen

Op 30 april organiseerde Platform BK samen met Framer Framed het symposium…

De rechtspositie van de kunstenaar

 • opdrachtgeverschap en openbare ruimte

Kunstwerken in de openbare ruimte worden soms verwijderd, verplaatst of opgeslagen en…

Auteursrecht als redder in nood

 • rechtReeKs

In rechtReeKs neemt de Kunstenbond, de vakbond voor kunstenaars en iedereen die…

ADVERTENTIES