Sporen slavernij en koloniale verleden in collectieregistratie

  • landelijke instellingen

In september bracht de RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) de handreiking Onderzoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in de collectieregistratie uit.

Onderzoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in de collectieregistratie is een handreiking die is bedoeld als hulpmiddel om een begin te maken met zo’n onderzoek en om te helpen op een andere manier naar de eigen collectie te kijken, er nieuwe betekenislagen aan toe te voegen en er andere verhalen aan te verbinden.

Enkele vragen die aan de orde komen in de handreiking zijn: Hoe ga je op zoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in een collectie? Welke stappen zijn nodig en wat zijn de valkuilen? Wiens verhaal vertellen we, welke objecten getuigen hiervan? Waar komen de objecten vandaan? In hoeverre zijn slavernij en het koloniale verleden zichtbaar in onze erfgoedcollecties?

te helpen op een andere manier naar de eigen collectie te kijken, er nieuwe betekenislagen aan toe te voegen en er andere verhalen aan te verbinden

Op welke manier droegen de objecten bij aan het creëren van een koloniale cultuur? Door ruimte te bieden aan meerstemmigheid kunnen er meer betekenislagen aan het erfgoed worden toegevoegd. Het biedt kansen om de gedeelde geschiedenis aansprekend en herkenbaar te laten zijn voor alle mensen in de samenleving. 

U kunt de handreiking hier downloaden

Meer Artikelen

ADVERTENTIES