Podcast #1: Space Cowboys

  • podcast

Esther Didden en co-host Khadija al Mourabit praten met kunstenaars Albert Dedden en Paul Keizer (de Space Cowboys) over het Slavernijmonument dat zij maakten voor Tilburg. Daarnaast komt Eardly van der Geld aan het woord, voorzitter van de Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg, één van informele opdrachtgevers van het Tilburgse Slavernijmonument. De formele opdrachtgever is de gemeente Tilburg. 

Naar de podcast

#1. Space Cowboys en het Slavernijmonument Tilburg

Ongeveer twee jaar geleden reageerden Dedden en Keizer op een oproep in BK-informatie waarin kunstenaars werden gezocht voor het maken van het Slavernijmonument. Naast een portfolio was vooral een motivatiebrief belangrijk. In de oproep stond dat het monument hoopvol en verbindend moest zijn, maar het moest ook vertellen over de gevangenschap en het lijden van vroeger.

Dedden en Keizer deden onderzoek naar slavernijmonumenten over de hele wereld en zagen veel gepijnigde beelden. Vooral het lijden werd verbeeld, constateerden zij terwijl zij door middel van de verbeelding willen verbinden. 

Dedden en Keizer deden onderzoek naar slavernijmonumenten over de hele wereld en zagen veel gepijnigde beelden

Opvallend aan de hele procedure is het openbare karakter. Op verzoek van de gemeente Tilburg begeleidde Kunstloc Brabant een commissie bestaande uit Tilburgers met wortels in Suriname of de (voormalig) Nederlandse Antillen en Aruba. De commissie had de opdracht om een monument te kiezen, en op basis van de portfolio’s en brieven werden drie kunstenaars gekozen om een schetsontwerp te maken, waaronder Dedden en Keizer. Daarna mocht het publiek stemmen op één van de schetsontwerpen, en die uitkomst werd als advies meegegeven aan de commissie. Er werd massaal gestemd en niet alleen door inwoners van Tilburg, maar vanuit de hele wereld. 

De commissie had al in de beginfase besloten dat ze een kunstwerk wilden kiezen en niet een specifieke maker

De commissie had al in de beginfase besloten dat ze een kunstwerk wilden kiezen en niet een specifieke maker, zoals bij andere slavernijmonumenten wel is gebeurd. Daardoor kon het gebeuren dat Dedden en Keizer uit Deventer dit monument maakten, op een andere manier was dat niet mogelijk geweest. Dit duo wilde een vanzelfsprekende en eenduidige aanwezigheid van het slavernijverleden in de publieke ruimte creëren. 

Om met elkaar in gesprek te gaan, want het slavernijverleden is een deel van de Nederlandse geschiedenis. Elk jaar op 1 juli zal Keti Koti bij dit monument gevierd worden en vanwege de ligging, pal naast het Centraal Station, zullen veel mensen telkens weer gewezen worden op dit monument en de reden waarom het in Tilburg staat.

Welke onderwerpen komen aan bod in deze serie? Klik hier voor meer informatie

U kunt de podcast ook beluisteren via:

De volgende podcast verschijnt op 16 december.

Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES