Podcast #8: Re-creatie Reinaerde

  • podcast

In de achtste aflevering van de podcast Wat doet dat hier? spraken Esther Didden en co-host Kamiel Verschuren met beeldend kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, en met filmmaker Floor Hofman. Ook spraken ze met Nanda Lippens van Reinaerde. Sjaak Langenberg en Rosé de Beer werken al jaren samen met zorgorganisatie Reinaerde. Samen met […]

In de achtste aflevering van de podcast Wat doet dat hier? spraken Esther Didden en co-host Kamiel Verschuren met beeldend kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, en met filmmaker Floor Hofman. Ook spraken ze met Nanda Lippens van Reinaerde.

Sjaak Langenberg en Rosé de Beer werken al jaren samen met zorgorganisatie Reinaerde. Samen met de kunstenaars en ontwerpers die zij uitnodigen, waaronder Floor Hofman, leggen ze nieuwe verbindingen tussen De Heygraeff in Woudenberg – waar mensen wonen met een ernstige verstandelijke en lichamelijke beperking – en de recreatieve omgeving. Vervolgens worden er installaties, workshops, performances, prototypes en interventies in de buitenruimte ontwikkeld.

Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen uit de organisatie en de omgeving van De Heygraeff. Zo komen de zorg voor mens, materiaal en natuur samen op één plek. Wat kan de kunst in zo’n omgeving wel voor elkaar krijgen wat vanuit de zorg niet lukt? En hoe is het om als kunstenaar met deze doelgroep te werken?

 

Luisteren

Op www.bkinformatie.nl/podcast kunt u behalve te podcasts beluisteren ook reageren op de stellingen die we per aflevering formuleren. De stelling bij de podcast met Langenberg en De Beer:

Voor betere en completere zorg is de zorgsector zeer gebaat bij samenwerking met kunstenaars.

Over de podcast
Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?
U kunt de podcast ook beluisteren via:
Apple Podcast
Spotify
Podcast Addict
Player FM
Podcast #9
De volgende podcast verschijnt op 3 november, tegelijk met de volgende BK-informatie. Daarin gaan we in gesprek met kunstenaar Elke Uitentuis. Zij zet zich in voor mensen die ongedocumenteerd zijn en we gaan het hebben over haar kunstenaarscollectief We sell reality. Uitenhuis omschrijft dit collectief als een sociaal tegendraads label dat door vluchtelingen in samenwerking met kunstenaars is opgezet. Met elkaar maken ze producten die uiting geven aan een teleurstellend Europa, een falend asielbeleid, aan overleven, en aan de onmogelijkheid ergens anders een nieuw leven op te bouwen. Maar het gaat ook over trots, liefde en kracht. We Sell Reality maakt de realiteit van kwetsbare overlevers zichtbaar, verleidelijk en verkoopbaar.
Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES