Podcast #7: Volkshortus Selwerd

  • podcast

In de zevende aflevering van de podcast ‘Wat doet dat hier?’ spraken Esther Didden en co-host Kamiel Verschuren met beeldend kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit. Nicoline Wijnja van Kunstpunt Groningen nam ook deel aan het gesprek.

Gedurende drie jaargetijden werken Janssen en Korsmit in de wijk Selwerd in Groningen. Deze wijk wordt de komende jaren vernieuwd en dat was aanleiding voor het formuleren van een kunstopdracht met als doel mensen bij elkaar te brengen. Janssen en Korsmit bedachten Volkshortus Selwerd, een kweekkas en ontmoetingsplek in het hart van de wijk.

Drie middagen in de week is de kas geopend. Bewoners kunnen meedoen door zelf zaden in te brengen of deel te nemen aan de verschillende workshops die worden gegeven. In de kas groeit het komende jaar een door wijkbewoners samengestelde plantencollectie die de bewoners en hun diversiteit (tachtig nationaliteiten) vertegenwoordigen.

Zo ontstaat in de loop van 2023 een portret van de wijk in de vorm van planten. Het gesprek gaat over de vraag wanneer het project geslaagd is, en of het niet veel te kort duurt, negen maanden, om echt mensen bij elkaar te kunnen brengen. En hoe belangrijk is een opdrachtgever bij dit soort projecten?

 

Luisteren

Op www.bkinformatie.nl/podcast kunt u behalve te podcasts beluisteren ook reageren op de stellingen die we per aflevering formuleren. De stelling bij de podcast met Janssen en Korsmit:

Het is niet nodig dat een kunstenaar zich langer dan een jaar verbindt aan een project in een buurt of wijk, na hun vertrek zijn de bewoners zelf aan zet.

Over de podcast
Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?
U kunt de podcast ook beluisteren via:
Apple Podcast
Spotify
Podcast Addict
Player FM
Podcast #8
De volgende podcast verschijnt op 22 september, tegelijk met de volgende BK-informatie. Daarin gaan we in gesprek met de kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer over hun jarenlange samenwerking met zorgorganisatie Reinaerde.
Samen met de kunstenaars en ontwerpers die zij uitnodigen leggen ze nieuwe verbindingen tussen De Heygraeff in Woudenberg – waar mensen wonen met een ernstig verstandelijke en lichamelijke beperking – en de recreatieve omgeving. Vervolgens worden er installaties, workshops, performances, prototypes en interventies in de buitenruimte ontwikkeld. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen uit de organisatie en de omgeving van De Heygraeff. Zo komen de zorg voor mens, materiaal en natuur samen op één plek.
Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES