Kunst is voor Tirzo Martha een manier om sociaal betrokken te zijn. In zijn werk brengt hij verschillende gemeenschappen bij elkaar. Zijn installaties kenmerken zich door een veelvoud aan voorwerpen, materialen en technieken. Er zijn allerlei verwijzingen in te ontdekken. Zijn werk gaat over de geschiedenis van de slavernij, het toerisme en politieke corruptie, maar ook over de dagelijkse gewoontes en leefomstandigheden van de bewoners op Curaçao. Kunst maken gaat voor hem over bevrijding en over het leven zelf.
We spraken over de school op Curaçao die hij samen met collegakunstenaar David Bade oprichtte: Instituto Bueno Bista en hoe dit zich verhoudt tot zijn kunstenaarschap. We spraken over zijn ouderlijk huis en over Captain Caribbean, die meer is dan zijn alter ego. En natuurlijk over zijn opdracht voor de Eerste Kamer die in mei 2023 van start ging.
Op www.bkinformatie.nl/podcast kunt u behalve te podcasts beluisteren ook reageren op de stellingen die we per aflevering formuleren. De stelling bij de podcast met Tirzo Martha:
Het is bevrijdend als een kunstwerk niet voor de eeuwigheid is
Over de podcast
Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?
Podcast #7
De volgende podcast verschijnt op 21 juli, tegelijk met de volgende BK-informatie. Daarin gaan we in gesprek met de kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit. In 2022 wonnen ze de Amsterdamprijs voor Bewezen Talent. De jury prees hun bijdrage aan het leefbaar maken van de stad door de grenzen tussen het artistieke en sociale domein te doorbreken. Ze werken er al bijna twintig jaar onder de noemer Rainbow Soulclub met dak- en thuislozen.
Wij nemen een kijkje bij hun project voor de wijk Selwerd in Groningen. Zij realiseren daar een tijdelijke plantenkas, en in de kas groeit een speciaal voor en door de wijk samengestelde collectie planten. Deze collectie is een ‘plantenportret van Selwerd’. De kas staat op een centrale locatie in de wijk en is – op vaste tijden – toegankelijk voor buurtbewoners: om te vertoeven of om in te tuinieren. Daarnaast is de kas ook een workshopruimte voor activiteiten. Zij maken zogenoemde sociale sculpturen, en verbinden zich vaak voor langere tijd aan een plek. Hoe gaan ze te werk en wanneer laten ze een kunstwerk los?
Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.