Podcast #5: The Butterfly House

  • podcast

Kunstenaars moeten met hun werk niet alleen laten zien dat het slecht gaat met de natuur, maar een stap verder gaan en werkelijk het verschil maken, aldus Stefan Cools in 'Wat doet dat hier?'

In de vijfde aflevering van onze podcast spraken Esther Didden en co-host Rachel Bacon met kunstenaar en botanicus Stefan Cools en landschapsontwerper Sandra van den Beuken van The Butterfly House over Op ’t Rentelen. Dit is een perceel van 1,3 hectare landbouwgrond dat zij pachten van de Provincie Limburg. Ze gaan dit perceel omvormen naar een ecologisch bloemrijk grasland via participatieve en educatieve projecten.

Cools zal delen van de oogst gebruiken voor zijn kunstwerken. De plannen van Cools en Van den Beuken bestaan uit een combinatie van kunst en natuurontwikkeling waarbij de kennis over het landschap centraal staat. Zij werken hiervoor onder andere samen met ecologen. Boswachter ecologie Stephan Huijgens van Staatsbosbeheer is één van hen, en hij vertelt over de meerwaarde van The Butterfly House, en het verschil in aanpak tussen hen beide.

Klopt het dat ecologen meer een niche bedienen en dat kunstenaar de blik op de brede horizon gericht hebben, zoals Cools en Van den Beuken beweren? En welk perspectief weegt het zwaarst in hun werk, de ecologie of de kunst?

Luisteren

Op www.bkinformatie.nl/podcast kunt u behalve te podcasts beluisteren ook reageren op de stellingen die we per aflevering formuleren. De stelling bij de podcast met The Butterfly House: Kunstenaars moeten met hun werk niet alleen laten zien dat het slecht gaat met de natuur, maar een stap verder gaan en werkelijk het verschil maken.

 

Over de podcast
Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?
U kunt de podcast ook beluisteren via:
Apple Podcast
Spotify
Podcast Addict
Player FM
De volgende podcast verschijnt op 9 juni. Dan praten we met beeldend kunstenaar Tirzo Martha. Hij maakt sculpturen in nauwe samenwerking met bewoners. Kunst is voor hem een manier om sociaal betrokken te zijn. In zijn werk brengt hij verschillende gemeenschappen samen door beeldelementen toe te voegen die verwijzen naar verschillende culturen en contexten. Tirzo Martha wil met die betrokkenheid clichés en generalisaties van bepaalde thematiek en symbolen voorkomen. Zijn installaties kenmerken zich door een veelvoud aan voorwerpen, materialen en technieken. Er zijn allerlei verwijzingen in te ontdekken. Zijn werk gaat over de geschiedenis van de slavernij, het toerisme en politieke corruptie, maar ook over de dagelijkse gewoontes en leefomstandigheden van de bewoners. Hoe lukt het hem om met en voor de gemeenschap kunst te maken? Wat levert deze zelfgekozen verbondenheid hem op?
Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES