Podcast #2: Melle Smets en Huis van de Toekomst

  • podcast

'Het is in onze samenleving nodig dat kunstenaars doelen stellen die de politiek laat liggen', dat is de stelling van de tweede aflevering van onze podcastserie Wat doet dat hier?. In deze aflevering spraken Esther Didden en co-host Khadija al Mourabit met kunstenaar Melle Smets over Huis van de Toekomst in Rotterdam.

Ook kwam aan het woord Klaas Burger, oprichter van de Academie voor Beeldvorming, en één van de samenwerkingspartners in het Huis van de Toekomst.

Naar de podcast
(daar kunt u ook reageren op de stelling!)

Huis van de Toekomst is een project in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken, een etnisch diverse wijk. Middeninkomens zijn weggetrokken, de koopkracht is laag en veel woningen zijn sterk verouderd. Nu de energieprijzen flink zijn gestegen neemt de problematiek in de wijk toe. Melle Smets zet zich al jaren in, ver voordat de energiecrisis er was, om van deze wijk één van de duurzaamste wijken van Rotterdam te maken.

Een grote ambitie maar hij gelooft er volledig in, want niet ondanks maar dankzij het karakter van de wijk heeft deze het in zich om voorop te lopen als het gaat om duurzaamheid: de huizen zijn klein en daardoor weten mensen effectief gebruik te maken van ruimte. De was hangt in zon en wind buiten te drogen. Energieslurpers zoals wasdrogers vind je er nauwelijks. Men maakt vooral gebruik van openbaar vervoer want een auto hebben ze niet. De oudere generatie weet nog hoe je zelf een brood bakt en kleding herstelt. Kortom: de duurzame koplopers van Rotterdam wonen in Bospolder-Tussendijken. De voetprint is er laag en vanuit dat gegeven werken Smets en partners gestaag verder aan de gestelde ambitie, waar relatief weinig gedragsverandering voor nodig is.

Vijf jaar na de oprichting is het Huis van de Toekomst een goed lopend buurthuis. Iedereen is welkom en kan elkaar ontmoeten. Dat kan spontaan maar er wordt ook een programma aangeboden zoals het wekelijks opstoken van een centrale buurtoven, waar men broden kan komen bakken. Het Huis van de Toekomst wil kennis delen én vooral verbeelden hoe energie socialer geregeld kan worden. Smets heeft zich langdurig aan de wijk verbonden, omdat dat de enige manier is om de doelen van het Huis van de Toekomst te realiseren. Het gaat om een betrokkenheid van 10 jaar, gedurende de aanleg van het warmtenet dat in 2030 klaar moet zijn.

De BK-lezing van dit jaar (10 februari) gaat in op de onderwerpen van de podcastserie.

Welke onderwerpen komen nog meer aan bod in deze serie?

Over de podcast

Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?

U kunt de podcast ook beluisteren via:
Apple Podcast
Spotify
Podcast Addict
Player FM
De volgende podcast verschijnt op 3 februari. Daarin gaan we in gesprek met Ambassade van de Noordzee, een collectief van kunstenaars, wetenschappers, ontwerpers en (landschaps) architecten die zich als doel gesteld hebben om voor 2030 de Noordzee en het leven in de zee een (politieke) stem te geven omdat niet-mensen nu onvoldoende effectief vertegenwoordigd worden door de politiek en instanties. Afgelopen oktober organiseerden zij een proefproces in het Vredespaleis waarin de Ambassade van de Noordzee de Nederlandse staat aanklaagde.
Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES