Podcast #10: Epiloog

ico Esther Didden

  • podcast

Aan het woord kwamen Paul Keizer van Space Cowboys (#1), Melle Smets van Huis van de Toekomst (#2), Harpo ’t Hart van Ambassade van de Noordzee (#3), Tirzo Martha (#6), Sjaak Langenberg (#8) en Elke Uitentuis van We sell reality (#9). De overige aan de serie deelnemende kunstenaars waren helaas niet in de gelegenheid om de opname bij te wonen.

Het gesprek ging over de beroepspraktijk van de aanwezige kunstenaars, over hoe het is om te werken met verschillende doelgroepen en organisaties. En dat de uitkomst van hun werk vrijwel altijd onbekend en onzeker is, maar dat alle betrokkenen het avontuur (moeten) aangaan om het project te laten slagen. Het ging ook over de flexibiliteit van de beeldende kunst en dat kunst – gelukkig – niets oplost en dat ook niet hoeft.

Het ging over systeemveranderingen die de kunstenaars inzichtelijk willen maken en over hoe belangrijk luisteren daarbij is, luisteren als vorm van maken.

Naar podcast #10

U kunt behalve beluisteren ook reageren op de stellingen die we per aflevering formuleren. De stelling bij de podcast:

Maken is een andere vorm van luisteren

Over de podcast
Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?
U kunt de podcast ook beluisteren via:
Apple Podcast
Spotify
Podcast Addict
Player FM
Podcast #10
De volgende en tevens laatste podcast van deze serie verschijnt op 15 december, tegelijk met de volgende BK-informatie. Het wordt een gesprek met het merendeel van de kunstenaars met wie we eerder in deze serie spraken over de maatschappelijke relevantie van kunst. Samen gaan we op zoek naar conclusies.

Wilt u bij de opname van de laatste podcast aanwezig zijn?

Dit was de laatste afelevring in de serie Wat doet dat hier?
Naar aanleiding van de gehele podcastserie schrijft publicist Christiaan Weijts voor BK-informatie een longread waarin hij, op geheel eigen wijze, de podcast Wat doet dat hier? samenvat, conclusies trekt en zijpaden verkent. Zijn artikel verschijnt in BK-informatie 2 van 2024.
Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.
nl_NL_formalDutch