Online kunst kijken en luisteren

Nu de musea en presentatie-instellingen tijdelijk zijn gesloten en we zoveel binnen blijven, kijken en luisteren we meer en meer kunst via online platforms. BK-informatie verzamelde tips.

Algemeen

Veel musea en kunstruimtes hebben een online programmering. Vaak staat de collectie online en op de website van het museum worden er rondleidingen, educatieprogramma’s, wedstrijden, vlogs, blogs en video’s getoond.

De website van de Museumkaart geeft tips over onlineprogramma’s van de musea. Wereldwijd zijn de collecties van musea online te bekijken via Google Arts & Culture.

Meer informatie: museumkaart.nl en artsandculture.google.com

Sleutelwerken

Op onze website sleutelwerken.nl verzamelden we niet alleen de 100 sleutelwerken, maar ook vele kunstwerken in de openbare ruimte die worden aangedragen door onze lezers en anderen.

Musea

 

Museum Arnhem

De tentoonstelling City Life, over leven in de stad, die op het moment van het sluiten van de musea in De Kerk was te zien, wordt zoveel mogelijk online getoond. Er komen korte video’s online waarin de kunstenaars uit City Life een toelichting geven bij hun werk. Er is een Tussen Kunst en Quarantaine Challenge waarin het publiek wordt gevraagd een kunstwerk uit de collectie thuis na te maken en er zijn video’s met mini-colleges van de conservatoren vanuit hun eigen vakgebied.
Ook is er een educatief programma. Kinder-directeur Doutsen Wierda (10) gaat de collectie van Museum Arnhem koppelen aan doe-opdrachten die ze zelf bedenkt. In korte vlogs voor kinderen t/m 12 jaar legt ze de opdrachten uit en vertelt ze hoe ze zelf deze corona tijd beleeft. De video’s komen wekelijks online. Daarnaast wordt er een speciale les ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs op basis van de tentoonstelling City Life.

Meer informatie: museumarnhem.nl

Stedelijk Museum Amsterdam

Het online programma Stay At Home biedt minidocs, podcast & audiotours. Iedere vrijdag zendt het museum een live tour uit via Instagram, die achteraf is terug te zien op Youtube en Facebook. Elke dag wordt er om 16 uur een nieuwe mini-documentaire online gezet over een spraakmakende tentoonstelling uit het verleden. Eveneens terug te zien op Youtube. Sinds een jaar maakt het Stedelijk ook podcasts bij tentoonstellingen. Via de website zijn twee series te beluisteren: Sef & Het Stedelijk over de tentoonstellingen Migranten in Parijs en Amsterdam Magisch Centrum. Ook de vaste collectie is online te bezichtigen en te beluisteren.

Meer informatie: stedelijk.nl

Nieuw Dakota, open call: corona – we leven allemaal translokaal

Op 16 maart deed kunstruimte Nieuw Dakota een oproep aan kunstenaars, filmmakers, filosofen, schrijvers, dichters, technologen, musici, beleidsmakers en historici om in een dagboek in woord en beeld te reflec-teren op deze bijzondere periode.

Een curatorial team maakt dagelijks een selectie van alle reacties. Je kunt de inzendingen volgen via Instagram en Facebook. Binnenkort zullen alle inzendingen per dag te volgen zijn via de website.

Stuur je bijdrage naar: corona@nieuwdakota.com

Meer informatie: corona-archives.com en facebook.com/nieuwdakota

S.M.A.K. Gent – Teken onze collectie in krijt!

Het S.M.A.K. in Gent geeft op de websites tips voor kinderen. In de rubriek DIY met kinderen geven ze informatie over een kunstwerk uit de collectie met daaraan gekoppeld een opdracht om zelf te doen. En in de rubriek Teken onze collectie in krijt! roepen ze kinderen op om een werk uit de collectie te kiezen en dat op een formaat van 1,5 x 1,5 meter te tekenen in krijt. En de foto daarna op te sturen naar info@smak.be dan komt hij op de Facebook pagina van het museum. Niet vergeten naam en leeftijd en de titel van het werk te vermelden.

Meer informatie: smak.be

Podcasts

The Lonely Palette

De Amerikaanse Tamar Avishai is kunsthistoricus en radiomaker. Elke aflevering kiest ze een kunstwerk in een museum en bevraagt bezoekers terwijl ze ervoor staan. Vervolgens gaat ze dieper in de op achtergrond van het werk.

thelonelypalette.com

99% invisible

Podcast van de Amerikaanse radiomaker Roman Mars over al het denkwerk dat gaat zitten in objecten waar we nooit aan denken. De niet opgemerkte architectuur en design die onze wereld vormgeven.

99percentinvisible.org

Kunst is lang

Interviewprogramma in samenwerking met online kunsttijdschrift Mister Motley. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In Kunst is Lang gaat Luuk Heezen een uur lang in gesprek met een hedendaagse kunstenaar.

mistermotley.nl/motley-radio

Kunststof

Radioprogramma. Elke maandag t/m donderdag van 19.30 tot 20.30 uur een persoonlijk gesprek met prominenten uit de kunst, cultuur en media. Presentatie: Jellie Brouwer, Gijs Groenteman, Antoinnette Scheulderman, Elisabeth van Nimwegen en Frénk van der Linden. Terug te luisteren op de website.

nporadio1.nl/kunststof

In het Rijks – Carravaggio-B

In de podcast gaan schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en conservator en samensteller van de tentoonstelling Frits Scholten in gesprek over het bruisende Rome aan het begin van de 17e eeuw. Het gesprek wordt geleid door presentator Janine Abbring. De podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek is te beluisteren.

rijksmuseum.nl/nl/podcast/podcast-in-het-rijks-caravaggio-bernini

Naakt op een Kleedje

Podcast van het radioprogramma Nooit Meer Slapen. Vrouwen zijn minstens even vaak naakt op een kleedje afgebeeld in een museum als dat ze er als maker vertegenwoordigd zijn. Om daar verandering in te brengen maken Heske ten Cate en Yuki Kho met de podcast Naakt op een Kleedje een alternatieve Rolodex vol vrouwelijke makers. Iedere aflevering staat er een vrouwelijke gast centraal die thuis of op haar werk geïnterviewd wordt over een kunstwerk van een vrouwelijke maker. Ook te beluisteren via Spotify.

www.vpro.nl/nooitmeerslapen

Documentaires

IDFA

Op de website van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam zijn 800 documentaires gratis of tegen een kleine vergoeding te bekijken.

Meer informatie: idfa.nl/nl/info/bekijk-films-online

ARTtube

ARTtube was jarenlang het online videoplatform over kunst en design van toonaangevende musea en kunstinstellingen uit Nederland en België. Het platform is in 2019 gestopt maar de video’s zijn op de website nog te bekijken.

arttube.nl/videos

Overige online

Pakhuis de Zwijger Livecast

Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zendt elke werkdag om 20.30u een livecast uit. Doeners en denkers kijken hoe het morgen slimmer en beter kan. Onderwerpen zijn bij-voorbeeld: welke sporen zal de coronacrisis achterlaten? hoe kunnen we bestaande (dis) functionele systemen herstructureren en welke bijzondere lokale initiatieven zijn er door de coronacrisis ontstaan? De livecasts zijn later terug te kijken via de website.

dezwijger.nl

James Kalm Youtube

Niet vanuit Nederland maar wel in Nederland te bekijken is het youtubekanaal van James Kalm. Een Amerikaanse kunstenaar die op zijn fiets en gewapend met een videocamera tentoonstellingen in New Yorkse galeries bezoekt en van commentaar voorziet.

youtube.com/user/jameskalm

Meer Artikelen

#watdoetdathier

  • Sleutelwerken

Het jubileumproject Sleutelwerken vervolgt zijn weg met de hashtag #watdoetdathier,…

Online kunst kijken en luisteren

Nu de musea en presentatie-instellingen tijdelijk zijn gesloten en we zoveel binnen…

Bijdragen 2019 Mondriaan Fonds

  • financiering

Het afgelopen jaar ontving het Mondriaan Fonds 2.554 aanvragen voor bijdragen, zo…

Sleutelwerken.nl

  • Sleutelwerken

Voor ons jubileumproject reed Ingrid Fijen door Nederland om foto's te maken…

ADVERTENTIES