Online BK-lezing tijdens Art Rotterdam

De BK-lezing wordt dit jaar verzorgd door Gijs Frieling, beeldend kunstenaar en senior kunstadviseur van de Rijksbouwmeester.

De eerst 70 aanmeldingen ontvangen toegang tot Art Rotterdam 2022

De BK-lezing wordt dit jaar verzorgd door Gijs Frieling, beeldend kunstenaar en senior kunstadviseur van de Rijksbouwmeester. De online lezing vindt plaats op vrijdag 11 februari.

Als gevolg van de huidige coronacrisis is Art Rotterdam verplaatst naar 19 tot 22 mei 2022. De online BK-lezing gaat gewoon door op 11 februari. Abonnees die al een ticket hebben gekocht of deze nog zullen kopen, ontvangen te zijner tijd van ons hun toegangsticket(s) voor Art Rotterdam. We zullen hen op tijd persoonlijk een bericht daarover sturen. Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via redactie@bk-info.nl.

 

De Rijksbouwmeester en beeldende kunst

De Rijksbouwmeester was en is een grote opdrachtgever als het gaat over beeldende kunst in de openbare ruimte. Een van de redenen van het oprichten van BK-informatie door de Rijksbouwmeester in 1979, was het breed onder de aandacht kunnen brengen bij beeldend kunstenaars van opdrachten in de openbare ruimte. Inmiddels is er veel veranderd; er zijn minder opdrachten, het Rijk beheert minder onroerend goed en realiseert dus minder kunst in de openbare ruimte, veel gemeenten hebben – in tegenstelling tot het Rijk – de percentageregeling afgeschaft, kunstenaars worden op een andere manier betrokken bij grote kunstprojecten. De huidige adviseur beeldende kunst van de Rijksbouwmeester Gijs Frieling verzorgt dit jaar de BK-lezing waarbij hij zal ingaan op heden, verleden en toekomst van onder meer het opdrachtenbeleid van het Rijk en de percentageregeling. 

Gijs Frieling (1966) maakt muurschilderingen en schilderijen. Hij studeerde aan de Rietveldacademie in Amsterdam en de Rijksakademie in Amsterdam. Hij ontving de Koninklijke prijs voor schilderkunst in 1994, de basisprijs Prix de Rome in 1999 en de Cobraprijs in 2009. Frieling was als (gast)docent verbonden aan onder meer de Rietveld Academie, het Sandberg Instituut, de Rijksakademie, Jan van Eyck Academie en De Ateliers. Van 2006 tot 2010 was hij directeur en hoofdcurator van W139 te Amsterdam. Van 2011 tot 2020 was hij lid van de Raad van Toezicht van het Mondriaan Fonds en van 2015 tot 2020 jurylid van de Koninklijke prijs voor schilderkunst. Frieling maakt voornamelijk muurschilderingen in opdracht, zowel in musea als voor publieke, institutionele en private opdrachtgevers. Sinds 2010 is Frieling adviseur beeldende kunst van de Rijksbouwmeester en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de uitvoering van de percentageregeling beeldende kunst bij Rijksgebouwen. 

Datum en tijd / Aanwezigheid

Vrijdag 11 februari om 10.30 uur. Vanwege coronamaatregelen vindt de lezing ook dit jaar online plaats. Bij de lezing zelf zal slechts een kleine groep betrokkenen aanwezig kunnen zijn. Uiteraard krijgt u na de lezing de gelegenheid om online vragen te stellen.

Aanmelden

Abonnees kunnen voor de lezing maximaal twee tickets aanschaffen.

Schaf hier uw tickets aan

Wanneer u in aanmerking komt voor kaarten voor Art Rotterdam, ontvang u (uiterlijk 27 januari) bericht van ons. Voor het online bijwonen van de lezing sturen we enkele dagen voor de lezing nadere instructies via e-mail.

Kosten

Voor de lezing en het bezoek aan Art Rotterdam betaalt u als abonnee 10 per persoon. Een abonnee kan maximaal twee kaarten aanschaffen. De eerste 70 aanmeldingen ontvangen toegang tot Art Rotterdam. Niet-abonnees betalen 15,- voor de lezing, toegang tot de beurs is met dit ticket niet mogelijk.

Art Rotterdam

Art Rotterdam vindt plaats van 19-22 mei 2022 in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Art Rotterdam, de gerenommeerde, op jonge kunst gerichte beurs die dan haar 23e editie beleeft, biedt bezoekers de gelegenheid de nieuwste ontwikkelingen te volgen en verrassende aankopen te doen. Op een vloeroppervlak van meer dan 10.000 m2 tonen ruim 100 toonaangevende galeries het werk van aanstormend en gevestigd talent. 

Meer Artikelen

Stappen zetten

  • opstarten

In deze rubriek schrijven zes jonge beeldend kunstenaars die in 2021 afstudeerden…

Internationaal Cultuurbeleid

  • beleid & politiek
  • internationaal

In november werd door het ministerie van OCW het rapport Internationaal Cultuurbeleid…

Coalitieakkoord

  • beleid & politiek

Het coalitieakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, met de titel 'Omzien…

Culturele Basisinfrastructuur (BIS)

  • beleid & politiek

Begin november adviseerde de Raad voor Cultuur de minister om het huidige…

ADVERTENTIES