Jubileum-editie Art Rotterdam 2024

Art Rotterdam viert zijn 25ste editie, van donderdag 1 tot en met zondag 4 februari, voor de laatste keer in de iconische Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Voor het laatst, maar daarom niet minder actueel en vernieuwend.

Zo is er de 12de editie van Prospects met werk van 86 getalenteerde, startende kunstenaars; er is een spectaculaire verzameling grootschalige buitenwerken en last but not least, de gloednieuwe sectie: Artistic Matter, mogelijk gemaakt door Lakeside Capital Partners, gepresenteerd door Stichting Galerie Weisbard en Annemarie Fine Art. Vanaf 2025 zetelt Art Rotterdam in Rotterdam Ahoy.

Artistic Matter

Artistic Matter krijgt een ereplek op Art Rotterdam. Bij het ingaan van de grote zaal van de oude Tabaksfabriek loop je er recht tegenaan. Waar het om draait, in deze sectie, is een uniek gebruik van materiaal. De meeste kunstenaars werken met materialen als olieverf op linnen, aquarel op papier, brons, hout of marmer. Tegelijkertijd zijn er steeds meer kunstenaars die voor vernieuwende technieken en ongebruikelijke materialen kiezen. Deze kunstenaars zet Artistic Matter in de schijnwerpers. Ditmaal is dat de Slowaaks-Rotterdamse kunstenaar Tomáš Libertíny. Hij introduceert complexe geraamtes en constructies in een bijenkorf. Geduldig begeleidt hij de bijen in het bouwproces, waarmee een delicate verbinding tussen mens en natuur ontstaat. Het effect is een bijzondere, gestileerde vorm in bijenwas. In samenwerking met kunstenaar Tomáš Libertíny is Lakeside Bee Farm gebouwd op het landgoed van het hoofdkantoor van Lakeside Capital Partners in Rotterdam – Overschie. De langdurige relatie tussen de kunstenaar, Tomáš Libertíny en de Managing Partner van Lakeside Capital Partners, Ali Keles, creëerde een vruchtbare basis voor deze langjarige samenwerking. Zijn werk bevindt zich in de collecties van onder andere het MoMA, Museum Boijmans Van Beuningen, MAD / Palais de Louvre en Lakeside Collection.

Prospects

Prospect, een initiatief van het Mondriaan Fonds, toont werk van 86 kunstenaars die in 2022 een financiële bijdrage kregen om een start te maken met hun carrière. Het aanbod varieert van fotografie tot textielwerken, van video tot schilderijen, en van performances tot sculpturen. Samensteller van de tentoonstelling is curator Johan Gustavsson in samenwerking met curator Louise Bjeldbak Henriksen: “Tijdens de 12e editie van Prospects zullen bezoekers werken tegenkomen van 86 getalenteerde kunstenaars. Samen bieden de werken een boeiende momentopname van de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Nederland. We waarderen de nauwe samenwerking met zoveel buitengewone kunstenaars, en hoewel de uitingen van de werken sterk variëren in media en vorm, is er een gedeeld enthousiasme dat deze kunstenaars met elkaar verbindt. Deze editie, de laatste in de iconische Van Nelle Fabriek, toont kunstwerken die intiem en onderscheidend zijn. Ze verdiepen zich in thema’s zoals identiteit, relaties, onze onderlinge verbondenheid met de natuur en andere levende wezens – essentiële elementen van wat het betekent om mens te zijn. De werken omvatten de universele aspecten van het bestaan.”

Buitenwerken

Voor de ingang van de Van Nelle Fabriek en elders op het terrein toont Art Rotterdam een spectaculaire collectie grootschalige buitenwerken. Zo staat er van Studio Dré Wapenaar het Tentendorp-Herzien, een werk waarin architectuur, ontwerp en beeldende kunst bij elkaar komen. Er zijn vier modules, gerangschikt op en onder, naast en voor elkaar. De hoogste tent staat op een vier meter hoog platform met daarnaast, op twee meter hoog, een ‘lucht-kuil’ en in de onderste tent een interne ‘zit-kuil’. Samen creëren zij de aanblik van een dorp waarin mensen op alle mogelijke manieren met elkaar zijn verbonden. Galerie Nest presenteert de werken RADIATE ||&||| (EVIAN CHRIST) van Joeri Woudstra. De twee kruizen, gemaakt van speakers en stoboscopen, zijn onderdeel van een grotere performance- en installatieserie. Zij spelen een vooraf geprogrammeerde licht- en geluidscompositie af. Atelier Van Lieshout presenteert op het buitenterrein een gigantische gier, Vulture. De gier is niet direct de meest edele vogel van het dierenrijk, maar wel een vindingrijke en vasthoudende figuur. Een echte overlever, waarvan Van Lieshout met de nodige ironie ook wel zegt dat deze het beste het karakter van de kunstenaar omschrijft. Dit is de eerste keer dat dit functionele sculptuur te zien zal zijn in Nederland. Willem Besselink (NL=US Art) is gefascineerd door zichtbare en onzichtbare structuren en patronen in de wereld om ons heen. Met zijn sculptuur Doorzicht presenteert hij een van de mogelijke visualisaties van de vele aanwezige structuren. Prospects presenteert het werk van meerdere kunstenaars, waaronder Sanne van Balen en Cecilia Bjartmar Hylta. Van Sanne van Balen staat er Stem, een 3D vertolking van een geschilderd landschap waaraan zij talige betekenissen toekent. Cecilia Bjartmar Hylta tekent voor het site-specific buitenwerk Untitled (dust sculpture), opgebouwd uit het stof dat zij in de Van Nelle Fabriek heeft verzameld.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES