Eerste sleutelwerken van naoorlogse kunst in de openbare ruimte bekend

  • Sleutelwerken

Eind 2019 deden we een oproep onder onze lezers om voordrachten te doen voor sleutelwerken beeldende kunst in de openbare ruimte. Dat leverde een paar honderd nominaties op. Uiteindelijk is een lijst van 100 sleutelwerken samengesteld die 13 maart bekend gemaakt wordt. We maken er alvast 12 bekend: een willekeurige keuze uit de lijst van 100, maar uit elke provincie één.

100 sleutelwerken

In november 2019 deden we een grote oproep gedaan onder onze lezers om voordrachten te doen, dat een paar honderd nominaties opleverde. Een speciale werkgroep benoemde vervolgens 100 kunstwerken als sleutelwerken voor kunst in de openbare ruimte vanaf 1945. De samenstelling kwam tot stand met grote toewijding, discussie en verantwoordelijkheid. Deze 100 kunstwerken zijn kunsthistorisch, maatschappelijk of ruimtelijk invloedrijk geweest. Het geeft een actueel beeld van de huidige staat van kunst in de openbare ruimte van Nederland. Hier zitten de usual suspects tussen, maar ook heel wat kunstwerken die voor menigeen een verrassing zullen zijn. Samen geven ze een indruk van hoe stijlen, ideologieën en bouwperiodes elkaar in de afgelopen decennia zijn opgevolgd.

Op vrijdag 13 maart 2020 maakt de website www.sleutelwerken.nl de gehele lijst van 100 sleutelwerken bekend. Diezelfde dag verschijnt de nieuwe BK-informatie waarin ook de hele lijst wordt gepubliceerd.

12 kunstwerken

Tijdens de BK-lezing op Art Rotterdam op 7 februari 2020 maakte Esther Didden, projectleider van het jubileumproject van BK-informatie, de eerste kunstwerken bekend: De Walvis in Harlingen van Allora en Calzadilla, Portaal in Groningen van Gert Sennema, Broken Circle and Spiral Hill in Emmen van Robert Smithson, De Dokwerker in Amsterdam van Mari Andriessen, Zandwacht in Rotterdam van Observatorium, Landingsbaan voor buitenaardse culturen in Houten van Martin Riebeek, De Groene Kathedraal in Almere van Marinus Boezem, L’Essence de Mastenbroek in de provincie Overijssel van Birthe Leemeijer, Blauwe Golven in Arnhem van Peter Struycken, De Wachters in Venlo van Shinkichi Tajiri, Draaiend Huis in Tilburg van John Körmeling, Polder Peil bij de Wilhelminapolder van Michael Beutler.

Bekijk deze 12 werken hier

Uit elke provincie is een kunstwerk opgenomen. Deze werken zijn willekeurig gekozen en hebben binnen de lijst van 100 geen grotere betekenis dan de andere 88.

Meer Artikelen

#watdoetdathier

  • Sleutelwerken

Het jubileumproject Sleutelwerken vervolgt zijn weg met de hashtag #watdoetdathier,…

Online kunst kijken en luisteren

Nu de musea en presentatie-instellingen tijdelijk zijn gesloten en we zoveel binnen…

Bijdragen 2019 Mondriaan Fonds

  • financiering

Het afgelopen jaar ontving het Mondriaan Fonds 2.554 aanvragen voor bijdragen, zo…

Sleutelwerken.nl

  • Sleutelwerken

Voor ons jubileumproject reed Ingrid Fijen door Nederland om foto's te maken…

ADVERTENTIES