Blijven maken

  • opstarten

In deze rubriek schrijven zes jonge beeldend kunstenaars die in 2021 afstudeerden aan een kunstacademie in Nederland brieven aan elkaar waarin zij vertellen hoe het opstarten van hun leven als beeldend kunstenaar hen vergaat en waar ze mee bezig zijn. Om de beurt schrijft een van de zes kunstenaars aan de anderen wat hem of haar bezighoudt. De kunstenaars die meewerken aan deze rubriek zijn: Lauren Raaijmakers (afgestudeerd aan de WdKA), Leonie Fernhout (WdKA), Jelle van Kuilenburg (ArtEZ), Repelsteeltje (WdKA), Hannah Meijer (HKU) en Loes van Reijmersdal (St. Joost).

Rotterdam, 14 augustus 2022 

Lieve lezer, 

een tweede brief, ik moet eerlijk zeggen dat ik hier later mee ben begonnen dan ik had gewild. Als ik mijn agenda niet goed bijhoud, dan laat ik steken vallen. Vervolgens begint het perfectionisme aan mij te knagen; dat ik het allemaal niet goed doe. Maar ik ben in een leerproces om niet te lang stil te staan bij de dingen die in mijn ogen niet goed gaan. Er gaan ook veel dingen wel goed. Wat goed gaat is dat ik steeds meer mijn flow vind. Nadat ik drie dagen bij mijn part-time werk heb gewerkt, kan ik dat op donderdag loslaten en focussen op mijn kunstpraktijk. Een motto dat ik vaak herhaal voor mijzelf is, stap voor stap. Welk doel heb ik nu? En hoe kan ik deze in stappen opdelen? 

Als ik in mijn flow zit komen er veel ideeën naar boven, oude en nieuwe. Meteen wil ik dan alles tegelijk gaan maken, maar dat werkt natuurlijk niet. Ik probeer mijzelf rustig te houden door het op te schrijven en te plannen. Nu ik hierover schrijf bedenk ik dat ik de afgelopen weken meer in een zomervakantiemodus ben beland. Ik moet nog steeds wennen aan het ‘echte’ leven, zonder lange zomervakanties. Hoeveel weken mogen we onszelf nu gunnen om even niks te doen en sociaal te zijn? 

Welk doel heb ik nu? En hoe kan ik deze in stappen opdelen?

Nadat iedereen hun eerste brieven hadden geschreven, werden we door Xandra, Kamiel en Laurien uitgenodigd voor een barbecue bij foundation B.a.d in Rotterdam. Dit was een gezellige, vertrouwde en inspirerende avond. Het is fijn om te horen dat alles wat we ervaren en voelen als beginnende kunstenaars erbij hoort. Kamiel vertelde dat het belangrijkste wat je kan doen als kunstenaar is blijven maken. Aan dit advies denk ik regelmatig terug, helemaal wanneer mijn faalangst opspeelt. 

Over faalangst en falen gesproken, daarin merk ik dat ik met kleine stapjes vooruit ga. Ik heb voor de tweede keer meegedaan aan de open call voor Kunstpodium-T en helaas was ik weer afgewezen. Natuurlijk vond ik dat erg jammer, omdat dit mij juist een interessante plek leek waar ik mijzelf nog verder kan ontwikkelen. Toch heb ik een poging gewaagd en interessante feedback gekregen. Voor deze open call heb ik geleerd om hulp te vragen bij diverse mensen om feedback te krijgen op mijn portfolio. Uit deze ervaring heb ik dus nieuwe dingen geleerd, waar ik veel motivatie uit haal. Ondertussen heb ik mij al aangemeld voor de Bcademie, wat mij ook een toffe mogelijkheid lijkt om verder te groeien, falen en leren. 

Het belangrijkste wat je kan doen als kunstenaar is blijven maken

De afgelopen weken ben ik even minder in mijn atelier geweest, zoals ik al zei ben ik in een vakantiemodus terecht gekomen. Dit betekent niet dat ik stil heb gezeten. Ik ben naar een aantal openingen geweest van exposities in Rotterdam, waar ik oud-studiegenootjes heb gesproken en nieuwe mensen heb ontmoet. Jeroen Arians kwam ik ook tegen, wie ik eerder had ontmoet bij het Huis van de Fotografie. We hebben elkaar sindsdien veel gesproken. Ik wil hem graag bedanken voor de vele tips en adviezen die hij mij geeft. Eén zo’n tip is dat het niet uitmaakt als je denkt dat je portfolio nog niet goed genoeg is. Het gaat erom dat mensen al iets van je meekrijgen en dat je feedback krijgt op wat je nu laat zien. 

Ook heb ik aan verschillende projecten en ideeën gewerkt. Hier kwam falen ook genoeg aan bod en heb ik zelfs een keer ‘per ongeluk’ een waterfestijn in mijn atelier gehad. Ik begin steeds meer het positieve van falen in te zien en het is voor mij een teken dat ik niet stil zit. In het project waar ik nu mee bezig ben, is dit nu nog mijn uitgangspunt ‘maken en falen’. Waar dit mij heen zal brengen laat ik aan het proces over. 

Deze brief wil ik graag afsluiten met de volgende vraag aan jou, lieve lezer: hoe ga jij om met falen? 

Warme groet, 

Leonie 

Uw reactie kunt u sturen naar redactie@bk-info.nl

Meer Artikelen

ADVERTENTIES