BK-lezing met Marilyn Douala Manga Bell

Onder de titel 'The Art Practice and the Practice of Public Art in Douala', vindt de BK-lezing bij dit jaar plaats op zondagochtend 4 februari. Zoals altijd tijdens Art Rotterdam. Dit keer krijgt de lezing de vorm van een interview waarin Marilyn Douala Manga Bell vertelt over haar rol als opdrachtgever van tentoonstellingen en kunst in de openbare ruimte van de stad Douala in Kameroen. De voertaal zal Engels zijn.

Marilyn Douala Manga Bell zal worden geïnterviewd door kunstenaar Liesbeth Bik. Met Jos van der Pol vormt zij het collectief Bik Van der Pol. Zij is adviseur aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, docent aan het Piet Zwart Instituut Master of Fine Art in Rotterdam, en voorzitter van de Akademie van Kunsten, dat deel uitmaakt van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Aan de orde komen vragen als Hoe ziet een kunstpraktijk in Kameroen eruit? Hoe kun je een kunstpraktijk opbouwen met weinig middelen? En wat kunnen wij daarvan leren? Wat betekent het werk van Marilyn Douala Manga Bell voor de kunstenaars in de stad en het kunstklimaat van de stad Douala?

Marilyn Douala Manga Bell (1957) is econoom en oprichter en directeur van de kunstorganisatie doual’art in Douala. Marilyn werd geboren in de adellijke familie van Rudolf Douala Manga Bell en studeerde in Parijs af als Master in Ontwikkelingseconomie. Tijdens haar studie ontmoette ze Didier Schaub met wie ze trouwde en in 1986 terugkeerde naar haar stad Douala. Ze werkte daar in verschillende hoedanigheden aan de stedelijke ontwikkeling van Douala, met ondersteuning van verschillende internationale organisaties en bestuursorganen, waaronder de Wereldbank, de Europese Commissie en enkele regionale Europese politieke bestuursorganen.

In 1991 richtte ze samen met haar man het centrum voor hedendaagse kunst doual’art op, waarmee ze sinds 2007 de triënnale SUD (Salon Urbain de Douala) organiseren. Doual’art werd in 2009 onderscheiden met een Prins Claus Prijs. Marilyn was onder meer betrokken bij Mobile A2K: Resources Interfaces and Contents on Urban Transformation, wat zij samen met het Rockefeller Foundation organiseerde, en bij het Curating in Africa Symposium in het Tate Modern in Londen.

De rol van Marilyn in het beeldende kunstveld in Douala is niet te onderschatten. Zij stimuleert er de kunst in de openbare ruimte door opdrachten mogelijk te maken en, in samenwerking met de kunstenaars en haar organisatie, te realiseren. Ook biedt doual’art voor veel lokale kunstenaars letterlijk ruimte om te exposeren. Voor velen is doual’art een springplank gebleken naar een internationale carrre als kunstenaar, zoals Justine Gaga, Salifou Lindou en Pascale Marthine Tayou.

Datum en tijd

Zondag 4 februari om 11.30 uur.

Aanmelden

Het aantal plaatsen is beperkt!

Abonnees betalen 10 euro per persoon. Een abonnee kan maximaal twee kaarten aanschaffen voor die prijs.

De eerste 50 aanmeldingen ontvangen toegang tot Art Rotterdam.

Natuurlijk zijn ook niet-abonnees van harte welkom. Zij betalen 15 euro voor een ticket. Toegang tot de beurs is voor hen helaas niet mogelijk.

Na aanmelding en betaling sturen we enkele dagen voor de lezing nadere instructies via e-mail. Wanneer u in aanmerking komt voor kaarten voor Art Rotterdam, ontvangt u rond 25 januari bericht van ons.

 

Via onderstaand formulier schaft u uw tickets aan

VOORNAAM & ACHTERNAAM
Uw voornaam & achternaam
EMAIL
Uw emailadres
Kies uw kaart *

Kaartopties

aantal kaartjes
Niet meer dan 4 kaartjes

Kaartopties voor abonnees

abonneenummer *
Indien uw abonneenummer niet geldig is zijn we genoodzaakt 5 euro verschil per kaartje te machtigen
Aantal kaartjes
Niet meer dan 2 kaartjes
Vink dit aan om ook toegang te krijgen tot Art Rotterdam
TOTAALPRIJS

 

Art Rotterdam 2024

Art Rotterdam viert zijn 25ste editie, van donderdag 1 tot en met zondag 4 februari, voor de laatste keer in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. De 12de editie van Prospects toont werk van 86 getalenteerde, startende kunstenaars en er is een spectaculaire verzameling grootschalige buitenwerken. Daarnaast is er de nieuwe sectie Artistic Matter. Zie ook artrotterdam.com

Meer Artikelen

ADVERTENTIES