BK-lezing door Sandra Smets en Esther Didden

Er zijn geen kaarten meer beschikbaar voor de lezing.

Onder de titel ‘Kunstenaars en maatschappelijke vraagstukken’ verzorgen Sandra Smets en Esther Didden op vrijdagochtend 10 februari de BK-lezing tijdens Art Rotterdam.

Luisteren naar BK-informatie

BK-informatie brengt sinds november jl. de tiendelige podcastserie Wat doet dat hier? over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. In elke aflevering gaat Esther Didden samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours.

De kunstenaars die aan het woord komen, werken actief met bewoners en gebruikers van een plek en in maatschappelijk domeinen als welzijn, zorg of het bedrijfsleven. Wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?

Abonnees van BK-informatie maken bij aanmelding voor de lezing kans op gratis tickets voor Art Rotterdam.

Tijdens de lezing zet Sandra Smets uiteen hoe kunstenaarspraktijken zich verhouden tot maatschappelijke onderwerpen waar kunst een rol in kan spelen. Waar ligt de kiem voor dit soort kunst? Daarna gaat Esther Didden in op de podcast zelf. Ze zal vertellen wat haar tot nu toe is opgevallen – op het moment van de lezing zijn drie van de tien afleveringen verschenen – en wat we nog kunnen verwachten in de komende afleveringen.

Gesprek

Bij iedere aflevering van de podcast verschijnt op de podcastpagina van onze website een stelling waarover gediscussieerd kan worden. Als er na de lezing nog tijd over is, zullen we in gesprek gaan aan de hand van een of meer stellingen.

Sandra is kunsthistoricus en schrijft over beeldende kunst, onder meer over kunst in de openbare ruimte. Ze werkte ruim tien jaar bij CBK Rotterdam en is sinds 2006 medewerker beeldende kunst bij NRC. Daarnaast schrijft ze voor verschillende bladen en publicaties. Momenteel doet ze in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen onderzoek naar kunstenaars in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het kader van het project ‘75 Jaar Vrijheid’.

Esther Didden

Esther studeerde monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze was projectleider van het jubileumproject van BK-informatie met de 100 sleutelwerken, de campagne Wat doet dat hier? en het jubileumsymposium in 2020. De podcastserie is daaruit voortgekomen.

Datum en tijd

Vrijdag 10 februari om 11.00 uur. Aansluitend kunt u de beurs bezoeken.

Voor abonnees

Voor de lezing en het bezoek aan Art Rotterdam betaalt u als abonnee € 10 per persoon. Een abonnee kan maximaal twee kaarten aanschaffen voor die prijs (houdt uw abonneenummer bij de hand). De eerste 70 aanmeldingen ontvangen toegang tot Art Rotterdam.

Voor niet-abonnees

Ook niet-abonnees zijn welkom op de lezing zij betalen € 15. Toegang tot de beurs is voor hen helaas niet mogelijk.

Art Rotterdam

De vierentwintigste editie van kunstbeurs Art Rotterdam vindt plaats van donderdag 9 tot en met zondag 12 februari 2021. Locatie is opnieuw de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Deze editie brengt onder andere het Sculpture Park, een nieuw onderdeel op de beurs dat voornamelijk grootschalige kunstwerken presenteert die een relatie aangaan met de natuur of met de stedelijke omgeving. Voor het 11e jaar op rij organiseert het Mondriaan Fonds de tentoonstelling Prospects in de Van Nelle Fabriek, met werk van drieënzeventig beeldend kunstenaars die een bijdrage van het Mondriaan Fonds ontvingen via de regeling Kunstenaar Start.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES