Podcast #4: Ida van der Lee

  • podcast

Ida van der Lee vertelt over haar project Namen en Nummers in de Oosterparkbuurt in Amsterdam. In de vierde aflevering van de podcast Wat doet dat hier? gaan Esther Didden en co-host Rachel Bacon met haar in gesprek. Daarnaast horen we Wendela Kloosterman, een van de nauw bij het project betrokken vrijwilligers.

Van der Lee vertelt hoe Namen en Nummers een landelijke variant kreeg, en zij het daardoor (deels) los kon laten. Hoe het is om te werken met tientallen vrijwilligers en hoe dit project zich staande heeft gehouden in het kunstdiscours waar artisticiteit zwaar gewogen wordt. Een ander kunstproject dat ook te vinden is in de Oosterparkbuurt, is Stolpersteine van Günther Demnig; Van der lee legt uit waarom haar en zijn project elkaar goed aanvullen.

Van der Lee vertelt hoe Namen en Nummers een landelijke variant kreeg, en zij het daardoor (deels) los kon laten

Afscheid nemen lijkt het centrale thema te zijn voor Van der Lee. Dat wat lastig is, kan worden verlicht als er een passend ritueel is. Ze richtte Studio Ritual Art op, een netwerk van kunstenaars, vrijwilligers, studenten, opdrachtgevers en docenten die rituele activiteiten voeden, uitvoeren, bedenken, bevragen of ontwerpen. Van der Lee ontwerpt en begeleidt rituelen om dat wat er niet mag zijn, omdat het taboe is of pijnlijk, lichter en dragelijker te maken.

Haar project Sloophamer Schatkamer (2003-2006) in de wijk Het Vissershop in Zaandam is een van de 100 Sleutelwerken, een overzicht dat BK-informatie in 2020 samenstelde van uitmuntende en vaak ook spraakmakende kunst in de openbare ruimte na 1945. De wijk werd gesloopt en aan Van der Lee werd gevraagd de veranderingen in de buurt te begeleiden. Je woning moeten verlaten omdat het gesloopt wordt, is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. De emoties en herinneringen die dan boven komen, zijn materiaal voor Van der Lee. Daar waar het schuurt, pijn doet, en wellicht zelfs ontwricht, gaat zij aan de slag.

Luisteren

Op www.bkinformatie.nl/podcast kunt u behalve te podcasts beluisteren ook reageren op de stellingen die we per aflevering formuleren. De stelling bij de podcast met Ida van der Lee: Artisticiteit is geen dwingende voorwaarde voor belangrijke beeldende kunst.

Over de podcast

Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?

U kunt de podcast ook beluisteren via:
Apple Podcast
Spotify
Podcast Addict
Player FM
De volgende podcast verschijnt op 28 april. Daarin gaan we in gesprek met Stefan Cools en Sandra van den Beuken, oprichters van stichting The Butterfly House. Cools en Van den Beuken vormden een stuk land bij het Bunderbos in Limburg om tot een natuurinclusieve weide. Hun werk is een combinatie van kunst en natuurontwikkeling, waarbij kennis over het landschap centraal staat. Hoe vergaren ze ecologische kennis en hoe verhoudt deze zich tot degenen met wie zij samenwerken? Wat doen zij anders dan bijvoorbeeld de betrokken biologen en ecologen? Ze tonen hun proces en werk in een museale context; wat brengt zo’n podium hen?
Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES