Podcast #3: Ambassade van de Noordzee

  • podcast

In de derde aflevering van onze podcast 'Wat doet dat hier?' spraken Esther Didden en co-host Khadija al Mourabit met algemeen directeur Thijs Middeldorp en artistiek directeur Harpo ’t Hart van de Ambassade van de Noordzee. Ook spraken ze met Laura Burgers, schrijver en jurist, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en lid van het Ambassadeteam.

De Ambassade van de Noordzee is opgericht in 2018 om de Noordzee en het leven in de zee een stem te geven. Om dat te kunnen doen heeft de organisatie een route uitgestippeld tot 2030. Eerst wordt er geluisterd naar de zee, vervolgens leren de teamleden te spreken met de zee, om daarna te kunnen onderhandelen namens de zee en het leven in de zee.

Op papier zijn de belangen van de Noordzee uitstekend gedekt, maar de werkelijkheid is weerbarstiger dan dat

De Ambassade van de Noordzee is een collectief van landschapsarchitecten, juristen, wetenschappers, filosofen, ecologen en kunstenaars en wordt aangestuurd door drie vaste teamleden: Thijs Middeldorp, Harpo ’t Hart en Christiane Bosman. Wereldwijd zijn er vergelijkbare voorbeelden. In 2017 werd als eerste rivier ter wereld de Whanganui rivier in Nieuw-Zeeland aangemerkt als rechtspersoon, na een decennialange strijd van de Maori.

Het gaat hen om adequate representatie van de Noordzee

Sindsdien kunnen voogden van de rivier andere partijen voor de rechter dagen, mochten deze het welzijn van de rivier schaden. En een Lagune in de Spaanse regio Murcia kreeg afgelopen najaar de status van een rechtspersoon. Het streven van de Ambassade is niet om de Noordzee per se tot rechtspersoon te maken, dat zou slechts het begin zijn. Het gaat hen om adequate representatie van de Noordzee, en de weg ernaar toe is een jarenlange route van zoeken, verbeelden, ontdekken, concluderen en vooral voortgaan.

Op papier zijn de belangen van de Noordzee uitstekend gedekt, maar de werkelijkheid is weerbarstiger dan dat. De Ambassade wil ons dat laten inzien. Een enorme innerlijke drive motiveert hen. In oktober 2022 organiseerden ze een proefproces in het Vredespaleis in Den Haag, de Ambassade versus de Staat der Nederlanden. Verbeelding speelde in dit proces een hele belangrijke rol, er werd een film vertoond en de rechter moest voelen in een bak met water. De eerste fase werd met het proces afgesloten, al gaat het luisteren naar de Noordzee altijd door.

De BK-lezing van dit jaar (10 februari) gaat in op de onderwerpen van de podcastserie.

Welke onderwerpen komen nog meer aan bod in deze serie?

Over de podcast

Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel?

U kunt de podcast ook beluisteren via:
Apple Podcast
Spotify
Podcast Addict
Player FM
De volgende podcast verschijnt op 17 maart. Daarin gaan we in gesprek met Ida van der Lee. Haar project Namen en Nummers herdenkt sinds 2012 op rituele wijze 2800 uit een deel van de Oosterparkbuurt in Amsterdam weggevoerde Joden. Op het Kastanjeplein is een bijzondere herdenkingsplek ingericht waar iedereen een Joods slachtoffer stap voor stap symbolisch thuis kan brengen. Deelnemers aan het ritueel verbinden zich aan een naam, maken een persoonlijk naambordje en leggen dat op het juiste adres in de grote plattegrond van de buurt. Dit Stratenmonument groeit elk jaar.
Wat doet dat hier? wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Pictoright Fonds.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES