Maar ook dichter bij huis, in Nederland, is er veel belangstelling voor kunst: het museumbezoek is – ondanks bezuinigingen en crisis – de laatste jaren ongekend hoog. Daaruit mag je waardering voor kunst afleiden. En, zo bleek uit onderzoek van stichting Kunstweek, er wordt in Nederland enthousiast kunst verzameld – vooral trouwens door economen, juristen en medici. Zij doen dat niet alleen om te investeren, maar hebben oprecht waardering voor kunst.
Waardering alom! Dat moet het beroep van kunstenaar als vanzelf tot een eervol beroep maken. En kunstenaars, dat zullen mensen zijn met gezag, mensen naar wie wordt geluisterd, die iets te zeggen en iets te betekenen hebben in onze wereld. Sinds kort is een klein deel van de kunstenaars in Nederland uitverkoren om als lid van de Akademie van Kunsten met elkaar van ideeën te wisselen en zich uit te laten over onder andere de functie van kunst in de samenleving. Er zijn 19 kunstenaars gerekruteerd uit het nationaal en internationaal bekende segment van kunstenaars dat ons land rijk is. Zo gaat dat en dat is begrijpelijk.
Er zijn natuurlijk meer stemmen, meer meningen en opvattingen die de moeite waard zijn. De laatste jaren ontstonden er platformen, fora en weblogs waarop kunstenaars zich laten horen en gehoord worden. En kunstenaars worden steeds vaker gevraagd om mee te denken bij serieuze maatschappelijk, economisch en sociale uitdagingen.
Inderdaad, waardering voor kunst en kunstenaars lijkt zich vaker en sterker te manifesteren. Mooi!
Helaas vormen tegelijkertijd kunstenaars nog steeds de slechtst verdienende beroepsgroep in Nederland. Er zijn natuurlijk veel meer kunstenaars dan degenen die in de spotlights zijn terechtgekomen. En de meesten van hen werken vol overgave in de schaduw. Zij investeren vaak fors – op maatschappelijk, economisch, sociaal en persoonlijk vlak – om zichzelf in staat te stellen tot het scheppen van kunst. Ook deze kunstenaars doen zinnig en eervol werk en verdienen daar waardering voor.
Een niet onbelangrijke vorm van waardering voor kunst en kunstenaars wordt vanuit de politiek zichtbaar gemaakt. Deze waardering is indirect een uiting van de mening van onszelf: het stemmende volk.
Binnenkort mogen we onze stem weer laten horen: op 19 maart voor de gemeenteraadsverkiezingen (de meesten van ons). In mei is Europa aan de beurt.
Denk bij het inkleuren van het rondje of bij het indrukken van de knop even aan ‘waardering’. De waardering voor kunst én die voor de kunstenaar. Bij welke partij komt u dan uit?