Jonge kunstenaars

ico Xandra Nibbeling

Iris Le Rütte, z.t. - bij elke column in de serie rechtReeKs kiest de Kunstenbond een passende afbeelding gemaakt door een kunstenaar, welke geen relatie heeft met de kwesties uit het artikel.

Voor jonge, startende kunstenaars zijn het moeilijke tijden. U kon het al voor een deel lezen in de brieven die de zes startende kunstenaars aan elkaar schrijven in onze rubriek ‘Opstarten’. Via deze kunstenaars kunnen we beter begrijpen wat er speelt onder startende makers en hoe ze zich bewegen in een wereld die anderen voor hen hebben vormgegeven. We, en u hopelijk ook, volgen ze heel graag. 

Via deze kunstenaars kunnen we beter begrijpen wat er speelt onder startende makers en hoe ze zich bewegen in een wereld die anderen voor hen hebben vormgegeven

Voor veel jonge kunstenaars heeft de coronacrisis het starten van een kunstenaarspraktijk moeilijk of misschien wel onmogelijk gemaakt. Ook de Raad voor Cultuur verdiepte zich in het leven van startende kunstenaars en sprak met bijna veertig jonge makers uit alle disciplines. Conclusie: “Het beeld uit de gesprekken is heftiger en zorgelijker dan vooraf gedacht”.
De raad ziet het als een morele plicht van de samenleving en de culturele en creatieve sector als geheel om te voorkomen dat deze generatie jonge makers verloren gaat en roept op tot solidariteit van opleidingen, producenten, programmeurs en overheden. Op 23 mei bleek dat ook de politiek is doordrongen van de kwetsbare positie van jonge makers. 

Het was de dag waar we lang naar uit hadden gekeken, maar waarvan we dachten dat ie misschien wel nooit zou komen. Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media presenteerde haar herstelplan voor de sector en maakte bekend dat er dit jaar 135 miljoen euro extra naar cultuur gaat, een bedrag dat daarna oploopt naar 170 miljoen euro extra per jaar. Daarvan wordt 9,9 miljoen euro uitgetrokken voor startende makers, om hen alsnog een kans te bieden een podium of werkplek te vinden en een carrière op te bouwen. 

Een morele plicht om te voorkomen dat deze generatie jonge makers verloren gaat

Geen overbodige luxe blijkt uit de gesprekken die de Raad voor Cultuur voerde met de jonge makers. Gesprekken waarin onder meer verslagenheid en vermoeidheid naar voren komen. Jonge makers die kampen met burn-outklachten of het sowieso niet meer redden. De druk is soms zo hoog dat het de creatieve ontwikkeling in de weg staat en bij de instellingen worden de wachtrijen (voor tentoonstellingen die eerder niet konden doorgaan) weggewerkt, waardoor nieuwe makers niet aan bod kunnen komen, terwijl de nieuwe lichting makers alweer aan de poorten klopt. De raad waarschuwt voor een verloren generatie makers. 

De druk is soms zo hoog dat het de creatieve ontwikkeling in de weg staat

De situatie van startende kunstenaars is dus zorgelijk. Zoals gezegd, door middel van de rubriek ‘Opstarten’ en dankzij de zes daaraan deelnemende startende kunstenaars, probeert BK-informatie zicht te geven op het professionele leven van jonge makers. We blijven deze zes makers ook in de komende nummers volgen, een tweede ronde, en zijn benieuwd wat er veranderd zal zijn voor hen. 

Net als ieder jaar tonen we in het juninummer werk van afstudeerders aan Nederlandse kunstacademies

En net als ieder jaar tonen we in het juninummer werk van afstudeerders aan Nederlandse kunstacademies. We kregen weer veel inzendingen: het werk dat we in dit nummer niet konden laten zien, nemen we mee naar het julinummer. Maar ga vooral ook zelf kijken naar het afstudeerwerk van deze nieuwe jonge collega’s in het land. 

nl_NL_formalDutch