Fysiek

ico Xandra Nibbeling

Het gemis is een fysieke ervaring

Niet alleen de musea en presentatie-instellingen waren lange tijd dicht: ook concertgebouwen, theaters, bioscopen, monumenten, bibliotheken hielden noodgedwongen hun deuren gesloten. Dat weten we natuurlijk allemaal allang en we hebben het ook allemaal ondervonden. Aan den lijve, want het gemis is een fysieke ervaring. 

We wendden ons allemaal tot onze boekenkast waaruit we boeken en dvd’s tevoorschijn toverden

In beweging gezet door nood wendden we ons – na een fikse wandeling – allemaal tot onze boekenkast waaruit we boeken en dvd’s tevoorschijn toverden, of we bestelden ze bij onze lokale boekhandel. We keken online naar praatprogramma’s, lezingen, films, dans- en toneelvoorstellingen en ook beeldende kunst zagen we op ons computerscherm. Toch een ander verhaal. Maar alles voor het grotere doel. 

In mei kwam heel langzaamaan de wereld weer wat meer in beweging. En op een gegeven moment konden we zelfs op weg naar de bibliotheek weer op bezoek bij onze favoriete sekswerker die op zijn of haar beurt weer een broodnodig inkomen kon verwerven. Wat fijn. 

Dan zet je toch veel liever thuis een dvd’tje op? Om lekker bij in slaap te vallen

De kunsten stonden echter nog in de wacht. Een bezoek aan een museum of presentatie-instelling? Nee, dat kon nog niet. Bezoek aan een concert en samen met een zaal deels vol mensen genieten van muziek? Nog even wachten. Een broodnodig inkomen voor de makers in de kunsten? Dat was altijd al een probleem dat nog een keertje opgelost moest worden maar nu nog even niet. 

De fysieke beleving van kunst, de onderbuik die eventjes voelbaar samenknijpt wanneer we iets heel moois écht zien of horen, iets wat ons raakt. Het is duidelijk dat onze bewindvoerders die bijzondere ervaring niet of nauwelijks kennen, of op zijn minst nogal onbelangrijk vinden. Misschien wel logisch. Zelf zullen ze er vast niet voldoende tijd voor hebben en áls ze dan een keer een avondje rustig kunnen doorbrengen, zullen ze heel moe zijn. Dan zet je toch veel liever thuis een dvd’tje op? Om lekker bij in slaap te vallen. Heb je toch een beetje een fysieke kunstbeleving. 

nl_NL_formalDutch