Dromen

ico Xandra Nibbeling

Sommige kunstenaars laten dromen over een andere wereld zien en sommige kunstenaars maken dromen over een betere wereld waar, het is allebei verrijkend. Kunst maakt de wereld mooier en draaglijker en kan ons een andere, gedroomde wereld laten zien met nieuwe perspectieven en mogelijkheden.

Dat was een mooie dag, een droomdag

We leggen de laatste hand aan deze eerste BK-informatie van het nieuwe jaar, dat doen we de dag na het jubileumsymposium Kunst in de openbare ruimte, en ook de dag nadat de nieuwe president van de Verenigde Staten werd geïnaugureerd. Dat was een mooie dag, een droomdag.

Het jubileumsymposium was een aaneenschakeling van gesprekken, verhalen en inzichten over kunst in de openbare ruimte: hoe belangrijk is de rol van een bemiddelaar, hoeveel kennis is er bij opdrachtgevers over het proces, wat zijn nieuwe vormen van opdrachtgeverschap en wat is de rol van ‘het publiek’ bij de totstandkoming van kunst in de openbare ruimte? Gelouterd liepen we na afloop met een klein groepje naar buiten. Geen afsluitende borrel en helaas geen publiek. Maar de online aanwezigheid van meer dan 200 mensen voelden we wel! Via de chat tijdens de live sessies en via de vele vragen die ook via de mail binnenkwamen. We waren erg blij met deze betrokkenheid en verbondenheid. Het symposium, de inhoud en alle reacties, zet ons ook weer aan tot nieuwe dromen voor BK-informatie.

Het uitnodigen van de indrukwekkende jonge poet laureate  Amanda Gorman stemt hoopvol

Eenmaal thuis begon de inauguratie van de nieuwe president van de Verenigde Staten. Dit jaar een extra heuglijke aangelegenheid. Zelfs voor Europeanen voelt het alsof ‘we’ een nieuwe president hebben, waardoor we weer voorzichtig durven dromen over een andere en hopelijk betere toekomst. Het is nog niet helemaal duidelijk wat Biden met kunst en cultuur zal doen, maar hij wil het in elk geval een belangrijkere plek geven in het bestuur, en kunst maakt deel uit van zijn transitieplan*. Het uitnodigen van de indrukwekkende jonge poet laureate Amanda Gorman stemt hoopvol.

Dagelijks kunnen we dankzij heel veel kunst en kunstenaars onze dromen blijven voeden

In deze voor vele mensen moeilijke en lastige tijd van onrust en pandemie kunnen we soms niets anders doen dan dromen. Het is goed en fijn als die dromen af en toe gevoed worden door bijvoorbeeld een symposium of een hoopvolle verandering in de wereld. Maar ook op minder mooie dagen kunnen we dromen en dagelijks kunnen we dankzij heel veel kunst en kunstenaars onze dromen blijven voeden.

* theartnewspaper.com/news/things-are-going-to-change

 

Tot eind februari zijn de opnames van het symposium beschikbaar.

nl_NL_formalDutch