Buitenlui

ico Xandra Nibbeling

Het gaat daarbij wel eens over bescherming tegen de gevestigde politieke elite. En soms moeten de als bedreigd ervaren nationale identiteit en soevereiniteit beschermd worden. Nu we het hier toch over hebben: hoe kijkt de populaire partij BBB (BoerBurgerBeweging) aan tegen kunst en cultuur? Dat is eigenlijk niet zo duidelijk, want in hun partijprogramma wordt daar nauwelijks over gerept.

Wat wel wordt gezegd is dat de partij landelijke regels wil rondom tradities en folklore en dat cultuur een plattelandstoets moet krijgen. Bij zo’n toets wordt dan gekeken of de Haagse regelgeving wel relevant is voor het platteland en wat de gevolgen zijn voor de onderlinge sociale binding, de cultuur en noaberschap op het platteland. Noaberschap is een woord uit het oosten van Nederland en betekent zoveel als burenhulp en solidariteit tussen mensen in een gemeenschap.

Wat nu, als de kunstenaars die in het westen van het land geen atelier meer kunnen vinden, naar het oosten van het land verhuizen?

Een ander cultuurpunt van BBB is een evenredige verdeling van cultuursubsidies over het hele land. Op het platteland horen kunstenaars en makers, de buitenlui, er ook bij.

Wat nu, als de kunstenaars die in het westen van het land geen atelier meer kunnen vinden, naar het oosten van het land verhuizen? Dat is goed voor het kunst- en cultuurklimaat in het oosten, wellicht prettig voor de kunstenaars die daar al wonen en voor de regioverhuizers is het gunstig met het oog op de toekomst, als het gaat om de verdeling van subsidies aan kunstinstellingen en makers. Het zou bovendien goed zijn voor de noaberschap, al die makersenergie.

De rust en ruimte die het platteland biedt kunnen inspirerend zijn, ook voor kunstenaars, de vrije verbeelding zal er wel bij varen. Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de BBB zich vooral wil richten op kunst en cultuur die bijdraagt aan het behoud en de versterking van de Nederlandse cultuur en identiteit. Gelukkig dragen kunstenaars en andere makers al eeuwenlang een flinke steen bij aan de vorming van die cultuur en identiteit.

nl_NL_formalDutch