-
Samenwerken met Vlaanderen
In de kunsten is internationaal werken een vitaal onderdeel van de beroepspraktijk. Samenwerking met Vlaanderen ligt voor de hand, het is dichtbij en er is geen taalprobleem.
-
Europees werkplan Cultuur 2023-2026
De Raad van de Europese Unie heeft eind november het Europees Werkplan voor Cultuur 2023-2026 goedgekeurd. In het plan zijn nieuwe prioriteiten voor Europees cultuurbeleid opgesteld. Onder andere is besloten om de externe dimensie van cultuur te versterken en een specifieke actie voor Oekraïne toe te voegen aan het plan.
-
Museumbezoek op recept
In Brussel kan men sinds kort op doktersvoorschrift en op kosten van de stad een culturele uitstap maken.
-
Een internationaal perspectief op kunstpodia
Jorgen Karskens en Yannick Bouillis publiceerden het verslag van een onderzoek dat zij op verzoek van het Mondriaan Fonds uitvoerden. Het fonds vroeg hen te onderzoeken wat we kunnen leren van kunstpodia in de ons omringende landen. Hoe wordt er daar omgegaan met de structurele financiering van beeldende kunst, met onderwerpen als spreiding, of publieksbereik?
-
Internationaal cultuurbeleid 2017 – 2020
Op 24 maart 2022 boden minister Hoekstra (BZ) en staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) de Tweede Kamer de evaluatie van het internationaal cultuurbeleid (ICB) 2017-2020 aan. Dit beleid wordt uitgevoerd door onder anderen de Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland en de rijkscultuurfondsen.
-
Nieuwe subsidieregeling voor kunstenaars en kunstprofessionals
De subsidieregeling Culture Moves Europe voor kunstenaars en kunstprofessionals is een nieuwe permanente regeling van Creative Europe.
-
Unesco bezorgd over afname investeringen in cultuur
Unesco, de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, maakt zich zorgen over de afgenomen investeringen in cultuur, ook omdat die gelijke tred lijken te houden met de afname van de vrijheid van informatie en pers.
-
Internationaal Cultuurbeleid
In november werd door het ministerie van OCW het rapport Internationaal Cultuurbeleid 2020 gepubliceerd, met een overzicht van projecten en resultaten van Nederlandse culturele activiteiten in de wereld.
-
On Affecting Change
Over het online symposium ‘On Affecting Change Through Artist-in-Residencies’, dat Kunsthuis Syb en Hotel Maria Kapel samen met AIR Platform NL (onderdeel van DutchCulture) organiseerden in december 2020 en januari 2021.
-
Culturele sector is sleutel tot herstel Europese economie
Er zijn recentelijk studies gedaan naar de Europese culturele en creatieve sector. Wat is er nodig voor herstel van de sector en hoe belangrijk is het herstel ervan na de coronacrisis?
-
Duurzaam internationaal reizen in de kunstsector
Welke steden kan je met de trein bereiken vanuit Brussel-Zuid binnen een tijdsspanne van een halve dag? Kunstenpunt wil een alternatief bieden voor heel wat bestemmingen in Europa.
-
2019 Power 100
Power 100 van ArtReview is een jaarlijkse ranglijst van de invloedrijkste honderd kunstenaars, verzamelaars, galeriehouders, curatoren en museumdirecteuren. De lijst wordt jaarlijks opgesteld door 30 anonieme internationale juryleden na een discussieperiode van twee maanden die de afgelopen 12 maanden reflecteert.
-
Voortgang internationaal cultuurbeleid
Over de uitvoering van het internationaal cultuurbeleid (ICB) ontving de Tweede Kamer in november de jaarlijkse rapportage van de ministeries van OCW en BZ.