• Nieuw: Voucher Kunstenaar met Kind

  Nieuw: Voucher Kunstenaar met Kind

  Voor beeldend kunstenaars met zorgverantwoordelijkheid voor een kind dat nog niet leerplichtig is en die bijvoorbeeld door deelname aan een residency of de opbouwfase van een tentoonstelling extra kosten maken om de zorg voor hun kind(eren) op te vangen bestaat de Voucher Kunstenaar met Kind. De bijdrage is uitsluitend bedoeld voor extra kinderopvang en/of bijkomende…

 • Nieuwe regeling Samenwerking & Schaalvoordelen

  Nieuwe regeling Samenwerking & Schaalvoordelen

  Met de regeling Samenwerking & Schaalvoordelen worden organisaties en zzp’ers in de culturele en creatieve sector aangemoedigd om de mogelijkheden van samenwerking met andere organisaties en zzp’ers te verkennen. Door samen te werken, kan een eerlijke en duurzame beroepspraktijk gerealiseerd worden

 • Referentiekader tarieven digitale cultuur

  Referentiekader tarieven digitale cultuur

  Digitale makers en kunstenaars hebben vaak een interdisciplinaire praktijk die zich bevindt tussen kunst en technologie, performance en installatie, en tussen onderzoeker en technisch producent. Door deze complexiteit is er lastig grip te krijgen op wat eerlijke beloningen zijn voor deze makers zijn.

 • Jaarverslag Mondriaan Fonds

  Jaarverslag Mondriaan Fonds

  In het jaarverslag 2023 laat het Mondriaan Fonds zien dat het graag bijdraagt aan uiteenlopende plannen van kunstenaars, musea, instellingen, kunstpodia, curatoren en beschouwers.

 • Seed Grant – Stichting Stokroos

  Seed Grant – Stichting Stokroos

  De Seed Grant van Stichting Stokroos is een ontwikkelingsbijdrage voor jonge opkomende visuele makers.

 • Fonds ZOZ

  Fonds ZOZ

  Fonds ZOZ zoekt en ondersteunt bijzondere verhalen in de Nederlandse samenleving. Verhalen die raken, schuren, verbinden, de wereld bevragen of je aan het denken zetten. De focus ligt op projecten die gericht zijn op het verminderen van extremisme, polarisatie en radicalisering.

 • Oog voor Impuls verlengd

  Oog voor Impuls verlengd

  Het ministerie van OCW heeft de subsidie voor de stimuleringsregelingen van het programma Oog voor Impuls verlengd.

 • Geld voor het maken van kunst

  Geld voor het maken van kunst

  Organisaties Art is A Guaranty en Cultuur+Ondernemen organiseerden een aantal Artist Meetings. Kunstenaars onderzochten samen met experts hoe ze hun onafhankelijke maatschappelijke en economische positie kunnen verstevigen en uitbreiden. In BK-informatie geven we steeds een korte weergave van een van de verslagen die Cultuur+Ondernemen maakte van de bijeenkomsten. Dit keer ging het over het succesvol…

 • Impulsgelden Brabant stopt

  Impulsgelden Brabant stopt

  De Provincie Noord-Brabant stopt na 2023 met het impulsgeldenprogramma.

 • Financiering voor co-creatie

  Financiering voor co-creatie

  Als professioneel kunstenaar is het mogelijk om bij het Fonds Cultuurparticipatie subsidie aan te vragen voor een participatieproject.

 • Tijdelijke bijdrage voor opbouw pensioen

  Tijdelijke bijdrage voor opbouw pensioen

  Met de regeling ‘Nu voor Later’ kun je als zzp’er sinds 17 april een tijdelijke bijdrage krijgen voor de opbouw van je pensioenvoorziening. Zzp’ers bouwen geen pensioen op via een werkgever en dienen daarom zelf plannen te maken voor later.

 • Samenwerken met Vlaanderen

  Samenwerken met Vlaanderen

  In de kunsten is internationaal werken een vitaal onderdeel van de beroepspraktijk. Samenwerking met Vlaanderen ligt voor de hand, het is dichtbij en er is geen taalprobleem.

 • Nieuwe makersregeling Noord-Brabant

  Nieuwe makersregeling Noord-Brabant

  Via een nieuwe regeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds kunnen makers uit alle kunstdisciplines die wonen en werken in Noord-Brabant een aanvraag doen voor het aangaan van een artistiek project, experiment en/ of maakproces.

 • Inflatiecorrectie Mondriaan Fonds bij nieuwe aanvragen

  Inflatiecorrectie Mondriaan Fonds bij nieuwe aanvragen

  Vanaf 1 januari 2023 voert het Mondriaan Fonds een inflatiecorrectie door binnen de regelingen Kunstenaar Start, Kunstenaar Basis, Kunstenaar Project, Curator Beschouwer. De correctie geldt ook voor Residency, Publicaties en Kunst Media en wordt meteen doorgevoerd in de nieuwe aanvraagronde van deze regelingen. Omdat deze correctie per 1 december wordt opgenomen in de aanvraagformulieren van…

 • Financiën

  Een aantal mogelijkheden

 • Nieuwe subsidieregeling voor kunstenaars en kunstprofessionals

  Nieuwe subsidieregeling voor kunstenaars en kunstprofessionals

  De subsidieregeling Culture Moves Europe voor kunstenaars en kunstprofessionals is een nieuwe permanente regeling van Creative Europe. 

 • Toekenningen kunstpodia

  Het Mondriaan Fonds draagt dit jaar vier miljoen euro bij aan de programma’s van in totaal zesentwintig kunstpodia in Nederland, variërend van kleine kunstinitiatieven tot organisaties met een uitgebreid activiteitenprogramma.

 • Steunfonds Oekraïense makers

  Steunfonds Oekraïense makers

  Het Steunfonds Oekraïense makers is geopend. Eerder maakte het kabinet bekend dit jaar een miljoen euro te reserveren om kunstenaars die uit Oekraïne en Rusland naar Nederland zijn gevlucht tijdelijk te ondersteunen in de uitoefening van hun werkpraktijk. Het Steunfonds is zowel gericht op individuele makers als op gezelschappen. 

 • Aanvraagperiode Cultuurleningen uit coronasteunpakket verlengd

  Aanvraagperiode Cultuurleningen uit coronasteunpakket verlengd

  Cultureel ondernemers kunnen een beroep blijven doen op de Cultuurleningen uit het coronasteunpakket. De Cultuur Opstart Lening en de Cultuur Vermogen Lening zijn onderdeel van het steunpakket dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap vanaf juni 2020 beschikbaar heeft gesteld voor de cultuursector in het kader van de coronapandemie. De aanvraagperiode is verlengd tot 31…

 • Nieuwe regeling Fonds Kwadraat en Mondriaan Fonds voor websites

  Nieuwe regeling Fonds Kwadraat en Mondriaan Fonds voor websites

  Voor beeldend kunstenaars en fotografen die een nieuwe website willen laten maken of een bestaande website willen laten aanpassen, hebben het Mondriaan Fonds en Fonds Kwadraat de handen ineengeslagen.

 • De staat van het mecenaat

  De staat van het mecenaat

  Op 30 april organiseerde Platform BK samen met Framer Framed het symposium De staat van het Mecenaat, waar werd gesproken over de ontwikkelingen rondom het mecenaat in Nederland. Renée Steenbergen hield een inleidende lezing over de geschiedenis van het mecenaat en in de panels die volgden ging het over verschillende vormen van mecenaat, over de…

 • Toekenningen Mondriaan Fonds najaar 2021

  Toekenningen Mondriaan Fonds najaar 2021

  In totaal zesensestig kunstenaars kregen een toekenning van het Mondriaan Fonds in het najaar van 2021.

 • Subsidie voor opleiding

  Per 1 maart kunnen werkenden en werkzoekenden een STAP-budget van maximaal €1.000 euro aanvragen voor een opleiding.

 • Gemeente Groningen verlengt steun aan culturele sector

  Het college van B&W van de gemeente Groningen besloot half februari om opnieuw culturele instellingen, ondernemers, zzp’ers en amateurkunst financieel te steunen. Met ruim twee miljoen euro wordt het tweede steunpakket Cultuur verlengd tot en met de eerste helft van 2022.

 • Gemeente Groningen verlengt steun aan culturele sector

  Het college van B&W van de gemeente Groningen besloot half februari om opnieuw culturele instellingen, ondernemers, zzp’ers en amateurkunst financieel te steunen. Met ruim twee miljoen euro wordt het tweede steunpakket Cultuur verlengd tot en met de eerste helft van 2022.

 • Hoe schrijf je een fonds aan?

  Hoe schrijf je een fonds aan?

  Voor veel makers is het aanvragen van fondsen een lastige bezigheid, terwijl als een fonds eenmaal is toegekend het veel vrijheid kan geven in het maakproces. De organisatie Cultuur+Ondernemen besteedt op haar website aandacht hieraan en geeft op overzichtelijke wijze handige tips.

 • Toekenningen Stimuleringsfonds 

  Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kent aan negentien instellingen binnen de creatieve industrie een éénjarige subsidie toe voor de uitvoering van hun activiteitenprogramma in 2022.

 • bijdrage Voucher Internationaal

  bijdrage Voucher Internationaal

  Nieuwe regeling Mondriaan Fonds

 • Sluitingsdata Stimuleringsfonds 2022

  Sluitingsdata Stimuleringsfonds 2022

  De sluitingsdata van de regelingen van het Stimuleringsfonds 2022 zijn bekend.

 • Jaarverslag Stokroos

  Jaarverslag Stokroos

  Stichting Stokroos bracht onlangs zijn jaarverslag uit.

 • Cultural Mobility Funding Guide

  Cultural Mobility Funding Guide

  Dutch Culture publiceert, in samenwerking met On the Move, een geüpdatet editie van hun Cultural Mobility Funding Guide 2021- 2022.

 • Financieringsregeling PPO (permanente professionele ontwikkeling)

  Zelfstandigen kunnen een aanvraag kunnen indienen voor een bijdrage in de kosten voor professionele ontwikkeling.

nl_NL_formalDutch