We kennen allemaal de term writers block, een schrijver die niks meer op papier krijgt omdat die blokkeert. Hoe werkt dat bij beeldend kunstenaars? Iedereen voelt wel eens een blokkade in het maken van nieuwe dingen. Hoewel een beeldend kunstenaar overloopt van fantasie en het vermogen te creëren, zal het heus wel eens voorkomen dat er even geen ideeën meer zijn of dat er niks uit de handen komt. Hoe ga je daar mee om en hoe blijf je toch doorgaan? Kortom, hoe blijf je geïnspireerd en hoe zorg je ervoor dat je fantasie (zo veel mogelijk) ‘aan’ blijft staan?
1. Regelmatig experimenteren
Probeer met verschillende materialen of methoden te werken. Dit kan je nieuwe inzichten geven en onverwachte resultaten opleveren. Experimenteer ook eens met verschillende technieken, benaderingswijzen en stijlen. Dit kan je creativiteit stimuleren en je werk fris houden.
2. Dagelijkse creatieve routine
Houd een schetsboek bij en maak er een gewoonte van om dagelijks te schetsen. Dit helpt je om ideeën vast te leggen en te ont-wikkelen. Besteed elke dag wat tijd aan het maken van kunst, zelfs als het maar vijftien minuten is. Consistentie kan leiden tot meer spontane inspiratie.
3. Omgeving en inspiratie
Breng tijd door in de natuur om inspiratie op te doen uit je omgeving. De kleuren, vormen, en patronen kunnen nieuwe ideeën opwekken. Of bezoek nieuwe plaatsen, zelfs als het dichtbij is; verschillende culturen, architectuur, en mensen kunnen een bron van inspiratie zijn. En natuurlijk, bezoek je regelmatig musea en galeries om het werk van andere kunstenaars te leren kennen.
4. Brede inhoudsconsumptie
Lees boeken en kijk films die je uitdagen om anders te denken. Kunst hoeft niet altijd direct gerelateerd te zijn aan beeldende kunst om inspirerend te zijn. Luister naar verschillende soorten muziek om emoties en beelden in je geest op te roepen.
5. Kunstenaarsgemeenschap
Praat met andere kunstenaars en neem deel aan kunstgroepen of workshops. Het delen van ideeën en feedback kan verfrissend en motiverend zijn. Werk samen met andere kunstenaars om nieuwe perspectieven en technieken te ontdekken.
6. Mindfulness en reflectie
Oefen meditatie of mindfulness om je geest te kalmeren en open te staan voor nieuwe ideeën en neem de tijd om na te denken over je eigen werk en de richting waarin je wilt gaan. Dit kan helpen om duidelijkheid te krijgen over je artistieke doelen.
7. Inspirerende oefeningen
Maak mind maps om je ideeën visueel te organiseren en nieuwe associaties te creëren. Stel jezelf beperkingen op, zoals een beperkt kleurenpalet of werken binnen een bepaald thema, om
je creativiteit te stimuleren.
8. Leren en groeien
Volg (online) cursussen om nieuwe vaardigheden te leren en je kennis uit te breiden. Verdiep je in kunstgeschiedenis om te leren van de meesters en te begrijpen hoe kunst zich heeft ontwikkeld.
9. Persoonlijke inspiratiebronnen
Houd een dagboek bij om je gedachten, ideeën, en ervaringen vast te leggen. Dit kan een schat aan inspiratie bieden. Verwerk persoonlijke verhalen of ervaringen in je werk om een diepere connectie te creëren.
10. Rust en herstel
Geef jezelf de ruimte om af en toe een pauze te nemen. Soms komt inspiratie juist als je even afstand neemt van je werk. Zorg daarnaast goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Een gezonde levensstijl kan je creatieve energie verhogen.