Begin dit jaar riepen kunstenaarscollectief SETUP en de kunstenaars Cathalijne Smulders en Edwin Stolk gemeenten op om zich aan te melden voor het innovatieproject Gezocht: Talentvolle gemeenten. Gemeenten konden een aanvraag indienen voor een kunstenaar om mee te denken met een (beleids)proces. De kunstenaars konden op hun beurt dan een gemeente uitzoeken op basis van de aanvragen. In het geval van een match ging de kunstenaar aan de slag met een lokale maatschappelijke opgave.
SETUP, Cathalijne Smulders en Edwin Stolk kozen uit alle aanvragers een gemeente waarmee ze wilden samenwerken. Edwin Stolk ging in zee met Krimpen aan den IJssel, Cathalijne Smulders met Utrecht en SETUP met ’s-Hertogenbosch.
De kunstenaars konden op hun beurt een gemeente uitzoeken
Tijdens de Dutch Design Week, op donderdag 24 oktober, werden de eerste uitkomsten van het project met publiek gedeeld. Dit is een kort verslag van deze bijeenkomst waarin met name de projecten van Stolk en SETUP werden gepresenteerd.
Stolk vertelt dat hij sinds april in Krimpen aan den IJssel aan het werk is, een voormalig lintdorp langs de IJssel met ongeveer 30.0000 inwoners. De gemeente werkt al geruime tijd aan de realisatie van een bruisend Hart van Krimpen. Alleen, op de één of andere manier lukt het maar niet om dat voor elkaar te krijgen. Dat komt onder andere doordat de gemeente geen eigenaar is van winkelcentrum Crimpenhof die een belangrijk onderdeel is van dit hart. De gemeente zag de oproep als een bijzondere kans om met de artistieke inbreng van Stolk nieuwe perspectieven te vinden op dit vraagstuk.
Stolk heeft de eerste onderzoekende fase inmiddels afgesloten met een conceptvoorstel. Op dit moment voert hij gesprekken over de realisering ervan. Een medewerker van de afdeling vastgoed gaf meteen bij de kennismaking aan ‘niets te hebben met kunstenaars’. Beleidsmedewerker Cultuur Ellen Jacobs is deze middag ook aanwezig en vertelt dat ze mee wilde doen aan dit project omdat de vraag naar een hart voor het dorp de hele gemeente – en daarmee ook alle afdelingen en beleidsterreinen – aangaat. Het is lastig om (sommige) collega’s mee te krijgen maar dat is niet nieuw.
De gemeente zag een kans om met artistieke inbreng nieuwe perspectieven te vinden
SETUP werkt bij gemeente ’s-Hertogenbosch. Aan hen werd gevraagd om de ambtenaren op een nieuwe manier naar de evenementen in de gemeente te laten kijken, met als doel dat het tot een andere evenementenvisie leidt. Hoe kunnen we het beter doen, wilde de gemeente weten. Beleidsmedewerker Jur Jacobs zet zich in om breed draagvlak te creëren voor deze visie en de wijze waarop deze tot stand komt. Net als zijn collega in Krimpen aan den IJssel constateert hij dat het veel tijd kost om collega’s te betrekken maar omdat een gemeente met publiek geld werkt, vindt hij het noodzakelijk een brede coalitie op te zetten. Het gaat immers niet om een eenmalig en tijdelijk project, de werkwijze moet in de hele organisatie beklijven. Hij gelooft dat er een goede toekomst kan zijn voor deze manier van werken, dat wil zeggen kunstenaars betrekken bij beleidsprocessen, en dan is een zorgvuldig traject noodzakelijk.
Kunstenaars brengen ruimte voor andere perspectieven omdat ze een probleem benaderen zonder vastomlijnde kaders
Andere partijen die betrokken zijn bij dit innovatieproject zijn Lobbylokaal, Stichting Doen, de HKU en Platform 31. Met elkaar onderzoeken ze de relatie tussen kunstenaars en gemeenten. Aan het einde van de bijeenkomst vertelde Mara van Waveren van Stichting Lobby Lokaal waarom Gezocht: Talentvolle gemeenten waardevol kan zijn. Een beleidsproces werkt namelijk vaak met vaste structuren die een probleem in een bepaalde richting sturen. Dit kan een te eenzijdig beeld opleveren. Kunstenaars brengen ruimte voor andere perspectieven, omdat ze een probleem benaderen zonder die vastomlijnde kaders. Dat kan verrassende inzichten en oplossingen opleveren. Of dat ook in ’s- Hertogenbosch en Krimpen aan den IJssel gaat gebeuren weten we nog niet, maar aan de kunstenaars en de beleidsmedewerkers cultuur zal het niet liggen.
Meer informatie via onderstaande links